Događaji

10. Festival smokava

Gradonačelnik Dukić i župan Longin posadili smokvu na rivi kod Morskih orgulja

Gradonačelnik Dukić i župan Longin posadili smokvu na rivi kod Morskih orgulja
Zadarska županija

U povodu 10. Festivala smokava koji se i ove godine održava u rujnu, jutros su na zadarskoj rivi u parkiću kod Morskih orgulja i Pozdrava suncu, gradonačelnik Zadra Branko Dukić i zadarski župan Božidar Longin posadili su smokvu.

Tom simboličnom sadnjom želi se skrenuti pozornost na početak sezone smokava ali i potrebu revitalizacije ovog pomalo zanemarenog voća.

- Drago mi je da se ovo dogodilo ispred zgrade Županije. Ova sadnja ima svoju simboliku jer je smokva simbol Dalmacije, jer je hranila Dalmaciju, i jer je ovdje oduvijek, rekao je tom prigodom župan Longin.

- Smokva je voće koje ima svoju kvalitetu i određenu simboliku. Nažalost, u današnje vrijeme je pomalo zapostavljena. Ipak, nadam se da će vratiti stari sjaj i da će upravo zadarski Festival smokava u tome pomoći, dodao je gradonačelnik Dukić.

U suradnji s Nasadima, u povodu obilježavanja 10 godina festivala posadit će se ukupno 10 smokava na užem i širem području grada Zadra. Ova današnja je bila tek prva.

Nakon sadnje smiokve nastupio je KUD Zadarski tanac, nakon čega je uslijedilo izravno uključenje u emisiju HTV-a „Dobro jutro, Hrvatska“.

Festival smokava tradicionalna je manifestacija u Zadru u organizaciji OPG Damjan-Babić, a  slogan ovogodišnjeg je "Zabranjeno voće je najslađe''.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti