Događaji

adio Bodulo!

Danas posljednji ispraćaj velikog i svestranog umjetnika Jose Špralje

Danas posljednji ispraćaj velikog i svestranog umjetnika Jose Špralje
Iva Perinčić

Danas će na Gradskom groblju u Zadru s početkom u 18 sati na posljednji počinak bit ispraćen veliki i svestrani umjetnik Joso Špralja, koji je preminuo u svom zadarskom domu u utorak 8. kolovoza.

Joso Špralja rođen u Zadru 23. svibnja 1929. godine, odrastao je u poznatoj zadarskoj obitelji Brkan.

Školovao se u Zadru, a još je kao sedmogodišnjak počeo pjevati u dječjem zboru pri crkvi sv. Mihovila i nastupao je u dječjim operetama. Kasnije je pjevao u zboru HPGD Zoranić te nakon odlaska u Kanadu 1961. u razdoblju od 1963. do 1967. snima tri gramofonske ploče s izraelskom pjevačicom Malkom i tri s Ivanom Romanovom, a snimio je i dvije samostalne.

Nastupao je kao pjevač diljem svijeta i na CBS je imao vlastiti šou. Odrastao je i odgojen u poznatoj zadarskoj obitelji Brkan. Fotografiju je počeo učiti od majstora Ivana Jeričevića 1942., a učenje završio kod Ratka Novaka 1948. Krajem 40-ih godina XX. stoljeća izučio je fotografski zanat te je djelovao kao službeni fotograf Arheološkog muzeja od 1950. do 1961., a uz posao snimao je etnografske i druge motive.

Prvu samostalnu izložbu ostvario je 1959. te je na području fotografije dobio niz priznanja. Dolaskom u Kanadu pohađao je koledž za keramiku i akademiju za skulpturu.

Bavi se također i slikanjem, a posebno uspješno grafikom. Ostvario je velik broj izložbi od kojih dvadesetak dobrotvornih, gdje je sva djela poklonio u korist rodnog grada i njegovih ljudi. U kanadskom gradu Torontu otvorio je restoran koji je bio i ostao na glasu kao mjesto dobre dalmatinske kuhinje.

U Kanadi se bavio i keramikom, slikarstvom, fotografijom, izradom skulptura i glazbom. Bio je svestrani i talentirani umjetnik.

Najsveobuhvatniji i najkvaliteniji prikaz velikog čovjeka i umjetnika dao je Abdulah Seferović na svojim web stranicama Zadaretro.


Reci što misliš!