Događaji

u općinskoj vijećnici

Predstavljena monografija o Kalima na više od tisuću stranica

Predstavljena monografija o Kalima na više od tisuću stranica

U prepunoj vijećnici Općinskog doma u Kalima predstavljena je monografija o mjestu Kali, napisana na čak 1016 stranica, sastavljena od 57 članaka iz pera čak 65 autora.

Monografiju su predstavili dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, dr. Josip Faričić, prorektor i urednik monografije, dr. Ante Bralić, recenzent monografije, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, župan Zadarske županije Božidar Longin te načelnik Općine Kali dr. Marko Kolega.

Predstavljena monografija o Kalima na više od tisuću stranica Predstavljena znanstvena monografija o Kalima

Načelnik Kolega je u uvodnom govoru poručio kako „ovom knjigom, u koju je svatko utkao dio sebe, zahvaljujemo generacijama Kaljana prije nas, ali i obvezujemo sljedeće naraštaje da nastave utabanim putovima kojima su išli naši pradjedovi“.

Župan Božidar Longin ustvrdio je kako se „Zadarska županija ponosi svojom geografskom raznolikošću jer raznolikost je ona koja u sebi nosi velik potencijal“.

- Prepoznaju to i svi gosti koji posjete ovo područje. Puno je toga što im možemo ponuditi, no puno je toga još uvijek, nazovimo to tako, neotkriveno i nepoznato i nama samima. Zato velika hvala svima koji su svojim znanjem i entuzijazmom sudjelovali u pripremi i izdavanju monografije. Siguran sam da ćemo u njoj uživati na samo mi koji na pitanje u Kalima: Čiguov si? možemo dati vrlo konkretan lokalni odgovor, nego i svi oni kojima će susret s ovom knjigom biti prvi susret s otokom Ugljanom i s Kalima - naglasio je župan Longin, koji se ponosi svojim kaljskim korijenima.

- Monografijom se slavi ribarstvo, jedno od najtežih zanimanja koje postoji, ali i naša kulturna baština, glagoljica, sve ono što čini posebnost ovog mjesta. Fenomen je da tako mala sredina zauzima toliko značajno mjesto u ribarstvu u svjetskim razmjerima - poručio je akademik Kusić dodavši da je ova monografija, prema njegovu mišljenju, jedno od značajnijih djela koje je Akademija izdala.

Priprema i tisak knjige o mjestu Kali, tiskane u nakladi od 750 primjeraka rezultat je dvogodišnje suradnje Sveučilišta u Zadru s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Općinom Kali.

U monografiji su objedinjeni prilozi s dva znanstvena skupa - "O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kali" koji je održan u Kalima 1999. prigodom obilježavanja 700. obljetnice prvoga poznatog spomena Kali, te znanstvenog skupa iz 2015. godine, čiji je cilj bio razmotriti sve relevantne prirodoslovne, humanističke, društvene i gospodarske aspekte razvitka Kali koji bi mogli pridonijeti osmišljavanju budućega razvoja te razmjerno male, ali u regionalnom i nacionalnom pogledu značajne otočne cjeline.

- Monografija o Kalima je iznimno vrijedno znanstveno djelo i drago mi je da je naše Sveučilište u Zadru bilo nositelj ovog projekta. Treba svakako pohvaliti sve autore koji su sudjelovali u izradi ove knjige. Ova monografija će zasigurno imati svoju veliku vrijednost za sadašnje vrijeme, ali i za budućnost - kazala je rektorica Vican.

Govoreći o velikom poslu objedinjavanja duge povijesti najribarskijega mjesta na Jadranu, prorektor Sveučilišta u Zadru dr. Faričić je istaknuo kako je važno da različite djelatnosti kojima su se Kaljani bavili u prošlosti nastave živjeti, makar kroz sjećanja i zapise.  

- Neka ova knjiga bude također jedno od onih sredstava koji će postojećim naraštajima Kaljana omogućiti da svjedoče i nadopunjuju istinu o ovome uistinu prekrasnom mjestu - zaključio je Faričić.


Reci što misliš!