Događaji

procesija i misa

Velika Gospa proslavljena u Stankovcima

Velika Gospa proslavljena u Stankovcima
Marko Mane Ledenko

U prepunoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Stankovcima vjerska zajednica sa hodočasnicima iz bliže i dalje okolice, svečano je proslavila svoju nebesku zaštitnicu Veliku Gospu 15. kolovoza 2017.

Svečanu misu predvodio je mjesni župnik fra Marko Nimac u koncelebraciji sa brojnim svećenicima. Prije svete mise održana je velika procesija gdje su vjernici obučeni u narodne nošnje nosili kip Velike Gospe.

Euharistijsko slavlje pod vodstvom časne sestre Ljiljane Radaš uljepšao je mješoviti crkveni župni  zbor  pučkim crkvenim pjevanjem svete mise.

"Današnja svetkovina je istinsko življenje navještanja i ostvarenja radosne vijesti.Bog ima svoj plan s nama,svoj projekt ljubavi koji nam nudi da bi smo vidjeli svoju vječnost. Obećanja koja nam je Bog dao u svojoj providnosti,ostvarivo za svakoga od nas a sreća se obnavlja samo pouzdanjem u Boga, bogatstvo se živi po darivanju i dijeljenju s bližnjima,po primjeru Marije.To je nebo koje je po Mariji sišlo na  zemlju,koja je ljepoti Marije malenosti uznesena u neizrecivost nebeskog sjaja"- rekao je u nadahnutoj propovjedi fra Marko Nimac .

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stankovcima izgrađena je uz pomoć Zakladnoga fonda godine 1885. na mjestu stare koja je porušena. Crkva je posvećena 1906. godine. Danas župu čine sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaku i Putičanje.

Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Marko Nimac  zahvalio se braći svećenicima , crkvenom zboru kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice župe Stankovci, Velike Gospe. Nakon svete mise cijeli vjernički  iz duše je zapjevao  himnu svojoj zaštitnici "Zdravo Djevo".


Reci što misliš!