Događaji

terase, štekati

Opara bijesan zbog kaosa: Smjenjuje šefa komunalaca i ugostiteljima crta granice

Opara bijesan zbog kaosa: Smjenjuje šefa komunalaca i ugostiteljima crta granice
Screenshot

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara već idućeg tjedna smijenit će Špiru Cokarića, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo - pojednostavljeno, prvog gradskog komunalca - zbog nereda koji vlada na gradskim ulicama i trgovima.

Upravo u petak započela je i akcija gradskih službi kojom će sve ugostiteljske terase i štekati dobiti fizičku oznaku na podu, odnosno granicu koju ne smiju prijeći.

Cokarić je dugogodišnji pročelnik u gradskoj upravi, a posljednjih tjedana nalazi se na bolovanju. Splitski gradonačelnik za tportal nije decidirano potvrdio ovaj potez, ali je kazao da 'sa zamjenikom Ninom Velom ozbiljno razmišlja o promjenama koje će nastupiti idućih dana'.

Tportal je u četvrtak objavio kraći presjek komunalnog kaosa koji u ljetnim mjesecima vlada u drugom najvećem hrvatskom gradu: na ulicama, trgovima i plažama na djelu je okupacija - u nekim slučajevima legalna, ali u sve većem broju jednostavno bez ikakvih dozvola. Ne poštuju se konzervatorske smjernice o dozvoljenim lokacijama za ugostiteljske sadržaje, kao ni o njihovoj veličini i izgledu, a pored svega toga grad je preplavljen raznim kioscima, štandovima i pokretnim napravama. Potpuno je blokiran.

'Jutros sam dao nalog da se svi štekati označe markerima po podu. Započeli smo na Pjaci, a u idućih dva do tri tjedna završit ćemo posao. Sami ugostitelji bit će odgovorni ukoliko nemaju markere ili ih ne poštuju - odnosno, kao da voze automobil bez registracijskih pločica', kazao je Krstulović Opara za tportal. Tvrdi da je gradskim službama dao nalog o tome već trećeg dana mandata, pa se pretpostavlja da je to jedan od razloga za Cokarićevu smjenu.

S terasama i štekatima gradske službe mogle bi imati problema jer je prethodni gradonačelnik Ivo Baldasar potpisao stotine ugovora kojima se odobrava korištenje javnih površina na rok od čak tri godine, no sada će biti napravljena revizija i ugostiteljima će biti nuđeni ugovori na rok od godinu dana

Za svog savjetnika za komunalnu djelatnost gradonačelnik Splita već je postavio Ivicu Grubišića, dosadašnjeg gradskog vijećnika, a ovog petka dao je i nalog o produljenju radnog vremena komunalnih redara. Osobno je naime prošlog tjedna u večernjim satima pokušao pozvati na intervenciju, pa je shvatio da rade samo do 22 sata - a upravo u večernjim satima najčešće se koristi nedostatak kontrole i na ulice se izbacuju dodatne stolice i stolovi. Redari će tako ubuduće raditi do 2 sata u noći.

'Cijenimo interakciju s građanima i zahvaljujemo im na signaliziranju problema, pogotovo u situaciji kada smo prenapregnuti i kada imamo malo redara', dodaje splitski gradonačelnik. U prva dva mandata njegove službe su promptno reagirale na svaku kritiku na društvenim mrežama i u roku od nekoliko sati rješavale probleme poput zapuštenih i zaraslih fontana, odbačenog smeća ili potrebe za sitnim intervencijama. Upravo njegov novi savjetnik Grubišić prošle godine pokrenuo je online servis nazvan 'Popravi grad', na kojemu su građani prijavljivali probleme i u realnom vremenu pratili kako se oni rješavaju. Po svemu sudeći, splitska gradska uprava sada će pokrenuti službenu i napredniju verziju ovog servisa.

Neslužbeno, može se čuti i da će Krstulović Opara u idućim tjednima smijeniti većinu članova upravnih vijeća i nadzornih odbora gradskih komunalnih tvrtki, postavljenih u Baldasarovo doba, piše Tportal.


Reci što misliš!