Događaji

Pronađena olupina američke krstarice koja je potonula 1945.

Pronađena olupina američke krstarice koja je potonula 1945.
PHOTOS.COM

Skupina istraživača koju predvodi suosnivač Microsofta pronašla je olupinu američke krstarice iz Drugog svjetskog rata koja je nestala 30. srpnja 1945. godine.

"Locirali smo olupinu USS Indianapolisa u Filipinskom moru, na dubini od 5500 metara", objavio je Paul Allen, poznat po tome što je 1975. s Billom Gatesom osnovao Microsoft, a koji danas na svom istraživačkom brodu R/V Petrel predvodi 13-članu posadu.

U trenutku kad su je torpedirale japanske podmornice, nakon što je dostavila komponente za jednu od atomskih bombi bačenih na Japan pri kraju Drugog svjetskog rata, krstarica je prevozila 1197 mornara i marinaca. 

Oko 800 njih je preživjelo potonuće broda, no kad je za pet dana stigla pomoć spašeno ih je samo 316, stoji u priopćenju američkog zapovjedništva za pomorsku povijest i ostavštinu. 

Mnogi od njih umrli su od žeđi, utopili su se ili su ih ubili morski psi, dodaje se u priopćenju. 

Krstarica je i dalje vlasništvo američke mornarice, a njezina će točna lokacija ostati tajna i zaštićena. Allenov tim planira odati počast 22 živuća člana njezine posade i obiteljima svih onih koji su poginuli.

 


Reci što misliš!