Događaji

Finska održala minutu šutnje u počast žrtvama

Finska održala minutu šutnje u počast žrtvama

Finska je u nedjelju održala minutu šutnje u počast žrtvama napada u kojem su u petak poginule dvije osobe a osam ih je ranjeno na trgu u središtu Turkua, luke na jugozapadu zemlje.

U subotu je premijer Juha Sipila zatražio da se održi minuta šutnje u cijeloj zemlji dan nakon napada koji je policija nazvala ubojstvom i pokušajem ubojstva "s terorističkom namjerom" a radi se o prvom takvom napadu ako se potvrdi njegov karakter.

Osamnaestogodišnji Marokanac nasmrt je izbo nožem dvije žene a još osam osoba ranio, od kojih šest žena. Finska policija je priopćila da je izgleda ciljano napadao žene.

U Turkuu su se okupile stotine osoba na mjestu događaja, uz svijeće i cvijeće, u prisustvu zastupnika, spasilačke službe u uniformama i policajaca.

Hassan Zubier, Britanac ranjen u napadu priskočivši u pomoć jednoj ženi, inzistirao je da prisustvuje komemoraciji u invalidskim kolicima.

Zvona katedrale u Turkuu, najveće crkve u zemlji, zvonila su 15 minuta nakon čega je uslijedila minuta šutnje u prisustvu nadbiskupa Karija Makinena, šefa Luteranske crkve.

Počinitelja napada čiji pravi motiv nije poznat trebala bi ispitati policija tijekom nedjelje.

 


Reci što misliš!