Događaji

"pozitivan zamah"

Vatikan optimističan u pogledu Papina posjeta Rusiji

Vatikan optimističan u pogledu Papina posjeta Rusiji
AP Images

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, rekao je u četvrtak da postoji "pozitivan zamah" iza ideje da papa Franjo posjeti Rusiju, ali i napomenuo da još treba raditi na tome da se to dogodi.

Parolin, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi pored ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, nije kazao kada bi se taj posjet mogao dogoditi.

Godine 1054. Crkva se podijelila na katoličku i pravoslavnu. Papa, vođa 1,2 milijarda katolika, nastoji poboljšati njihove odnose i prošle godine na Kubi sastao se prvi put s patrijarhom Ruske pravoslavne Crkve Kirilom.

Parolin je rekao da je u razgovorima u Moskvi spomenuo i određene poteškoće s kojima se susreće Katolička Crkva u Rusiji. Dodao je da se Moskva i Vatikan ne slažu u pogledu patnji kršćana u nekim dijelovima svijeta. Nije pojasnio na što misli.

Parolin je izrazio zadovoljstvo odnosima s Rusijom.

"Naši bilateralni odnosi su na jako visokoj i pozitivnoj razini", rekao je.

Parolin, koji će se kasnije u utorak sastati s patrijarhom Kirilom, rekao je također kako vjeruje da bi Rusija mogla imati važnu ulogu kad je riječ o rješavanju krize u Venezueli zbog svojih bliskih odnosa s Caracasom.

Lavrov je podržao inicijativu Vatikana da se obnovi mir u toj zemlji.

Parolin će se u srijedu u Sočiju sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


Reci što misliš!