Događaji

priroda ovaj put pomogla

Olakšanje na požarištu kod Skradina, kiša pomogla vatrogascima

Stanje na velikom požarištu kod Lozovca blizu Skradina u nedjelju predvečer puno je bolje nego tijekom popodneva, obranjeni su objekti i za sav promet ponovno je otvorena autocesta između Šibenika i Pirovca, a gasiteljima je pomogla i kiša, doznaje se u Županijskom centru 112 Šibenik.

Cesta od Tromilje do Skradina još uvijek je zatvorena, navode iz ŽC 112.

Lozovac: veliki požar zaprijetio kućama, kopnenim snagama pridružila se četiri kanadera Lozovac: veliki požar zaprijetio kućama, kopnenim snagama pridružila se četiri kanadera

"Situacija na cijelom požarištu trenutno je puno bolja prije nego sat, dva, iako na cijeloj liniji požara mjestimice ima otvorene vatre. Ipak, vatra više ne ugrožava objekte, a najvažnije je da su obranjene kuće i dva kampa u Skočićima blizu Skradina iz kojih su gosti preventivno evakuirani", rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Na terenu je trenutno 85 vatrogasaca, a površina požarišta zbog vrlo nepravilnog terena za sada nije poznata, dodao je županijski vatrogasni zapovjednik.  Napominje da je prema sadašnjim saznanjima izgorjelo 270 hektara raslinja.

Kiša koja je poslijepodne počela padati oko Skradina i Lozovca vatrogascima na terenu olakšala je borbu s vatrom.

Požar u blizini Lozovca na području Skradina izbio je danas oko 13 sati, a na gašenje su odmah upućene jake vatrogasne snage. Gašenje je otežavalo snažno jugo.

Požar su gasila i četiri kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO). Letačke posade su koordiniranim djelovanjem i udarima vodenih bombi uložila maksimalne  napore kako bi zaustavili širenje vatre prema naseljima i autokampovima, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 305 požara - 101 u Šibensko-kninskoj, 96 u Splitsko-dalmatinskoj, 77 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 14 u Ličko-senjskoj i dva u Istarskoj županiji).

Protupožarne zračne snage HRZ-a PZO-a su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile 2677 sati naleta, pri čemu je izbačeno 75.826 tona vode te su prevezena 454 vatrogasca i pripadnika Oružanih snaga (OS) RH kao i 190 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta., navode iz MORH-a.


Reci što misliš!