Događaji

poplava u zadru

Grgo Peronja: Trebat će proći jedan dan dok se voda ne razbistri

U RTL Direktu Boris Mišević razgovarao je s direktorom Odvodnje Zadar Grgom Peronjom koji je objasnio kako su poduzeti izvanredni napori u izvanrednoj situaciji u samom Zadru.

"Preko naših glava, gdje mi sada stojimo je bila voda, ugrozila je cjelokupan pogon koji opslužuje 78.000 stanovnika grada. Sustav više nije ugrožen jer smo postupili školski - zatvorili smo izlaz i ulaz, blokirali otpadnu vodu unutar naših bazena, radi se o 15.000 kubika otpadnih, fekalnih, kanalizacijskih voda. Odmah smo aktivirali svoje pumpe i zvali upomoć vojsku koja se odazvala, poslali još ljudi i pumpi i odlučili u 24 sata isprazniti".

"Vodovod je zamućen više od zemlje crvenice nego od štetnih tvari i kod velikih padalina je uobičajeno da treba jedan dan dok se to ne razbistri", dodaje Peronja.

Na pitanje kako to da se ovakva katastrofa dogodi u Zadru pri skoro svakoj jačoj kiši, Peronja je odgovorio kako je problem kod svih primorskih gradova jer naglo padaju prema moru. 

"Oborinske vode kao i svake druge idu prema najnižim točkama. Što god napravili, ovakvu oborinu od 280 litara po metru kvadratnom, bilo je teško zaustaviti", poručio je Peronja za RTL Direkt zamolivši za strpljenje.


Reci što misliš!