Događaji

na čelu povjerenstva ivan sinčić

Istražno povjerenstvo za Imunološki: Ispitan posljednji svjedok

Istražno povjerenstvo za Imunološki: Ispitan posljednji svjedok
Marko Prpic/PIXSELL

Katarina Kardum, zaposlenica Imunološkog zavoda (IZ) i nekadašnja predstavnica radnika u Nadzornom odboru Zavoda, posljednji je svjedok kojeg je u utorak saslušalo saborsko Istražno povjerenstvo koje propituje odgovornost za loše rezultate upravljanja tom nekada vrlo uspješnom tvrtkom.

Povjerenstvo, kojem je na čelu Ivan Vilibor Sinčić (ŽZ), proteklih je tjedana saslušalo 26 svjedoka – ministara, direktora, ravnatelja, članova NO Zavoda ..., a o svemu što je utvrdilo zaključke bi trebalo donijeti u četvrtak.

Zakon o istražnim povjerenstvima propisuje da Povjerenstvo po obavljenoj zadaći podnosi izvješće Saboru predlažući mu mjere koje treba poduzeti.

Kardum, koja se u Imunološkom zaposlila 1994. , radila na poslovima plana i analize te u računovodstvu, bila predstavnica radnika u NO Zavoda, svjedočila je o štetama koje su ravnatelji, odnosno direktori Zavoda napravili Imunološkom, o štetnim ugovorima koje su sklapali, beneficijama koje su davali zaposlenicima koje su dovodili, nabavci uređaja koji su se u kratko vrijeme pokazali nepotrebnima...

Štetan ugovor

Tamaru Sindik Milošević, koja je bila na čelu Imunološkog od 2004. do 2010. godine, prozvala je da je bez znanja Nadzornog odbora sklopila štetan ugovor s tvrtkama Novartis i Pharmagent za nabavku cjepiva protiv gripe.

"Kao članovi NO trebali smo ugovor dobiti prije sklapanja, ali to nije bio slučaj", rekla je Kardum na koju "pozitivan dojam" nisu ostavili ni ostali šefovi Imunološkog: Sabina Rabatić, Darko Dvornik, Davorin Gajnik i Mario Meštrović.

"Preko noći" smo doznali da je Rabatić prodala poslovni prostor Imunološkog u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici, pričalo se da je prodan ispod cijene, no ništa nismo vidjeli, odgovorila je Kardum predsjedniku Istražnog povjerenstva Sinčiću koji je u utorak bio jedini član Povjerenstva koji ju je ispitivao, ostali nisu došli.

Kardum je potvrdila da je Sindik Milišević suspendirala zaposlenika Zavoda, "zviždača" Srećka Sladoljeva zbog novinskog intervjua, da je plaćala zaštitare da ne bi došao u zgradu Zavoda, da je izgubila sud, ali ga je tek direktor Gajnik vratio.

Svjedočila je i o konfuziji nadležnosti nad Imunološkim, tužbama koje su novi direktori, u pravilu, podnosili protiv svojih prethodnika, dužnosnicima koji su ostajali gluhi i nezainteresirani na upozorenja o stanju u Imunološkom.

No, bilo je i onih koji su htjeli pomoći, rekla je Kardum i kao primjer spomenula Željku Antunović, SDP-ovu potpredsjednicu Vlade.


Reci što misliš!