Događaji

izvanredno stanje i dalje na snazi

Ministar Ćorić: Za održavanje spornog nasipa u Ninu odgovorne su Hrvatske vode

Prvi sunčani dan nakon poplava u Zadru i okolici iznio je na vidjelo prave razmjere katastrofe. Šteta na zadarskom pročišćivaču otpadnih voda je najmanje deset milijuna kuna, a četiri milijuna kuna trebat će samo za obnovu državnih cesta nakon potopa na širem zadarskom području u ponedjeljak

U Ninu je i dalje na snazi izvanredno stanje, a stanovnicima kojima je bujica odnijela oba mosta, vezu s ostatkom svijeta uspostavlja amfibijsko vozilo HV-a. Struja je stigla, no voda za razliku od Zadra - nije za piće. Građani Nina ovih dana često su spominjali neodržavanje nasipa zbog kojeg je bujica jurnula prema gradiću i poplavila ga u roku od nekoliko minuta. Zadarsko područje danas obilaze ministri mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, odnosno zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

Ministri Butković i Ćorić obišli poplavljena područja u Zadarskoj županiji Ministri Butković i Ćorić obišli poplavljena područja u Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin pojašnjava što se zapravo dogodilo.

"Nasip nije popustio, nasip je voda preskočila. Toliko je bilo vode, da je prešla preko. U čijoj je on ingerenciji, sad je nebitno. To nitko nije mogao spriječiti", uvjeren je Longin. Što se odgovornosti tiče, ministar Ćorić je bio konkretniji.

"Nasip u dužini od 660 metara, s te strane solane ovdje u Ninu je pod ingerencijom Hrvatskih voda. On se nalazi u tzv. području Južnog Jadrana. U tom kontekstu odgovornost za taj nasip i njegovu rekonstrukciju imaju Hrvatske vode!"

Sanacija će koštati milijunske iznose. Ministar Butković zaključuje: Hrvatske ceste u suradnji sa županijskim cestama sanirat će prometnice.

"Hrvatske ceste su već u ponedjeljak izišle na teren i počele pripremati troškovnike što se tiče državnih cesta. U suradnji sa županijskim cestama i gradovima i općinama će se formirati povjerenstva koja će sumirati i napraviti troškovnike u Zadarskoj županiji. To je jako bitno, jer činjenica je da gradovi i općine koji su doživjeli ovu katastrofu ne mogu iz svojih sredstava to sanirati i ne mogu to dovesti u stanje koje je bilo prije.

Dok političari obilaze, građani pomažu jedni drugima, pa društvenim mrežama kruže pozivi i zahvale volontera koji su prvog dana zasukali rukave. Štetu tek treba ustanoviti, nakon čega će se najvjerojatnije proglasiti stanje prirodne katastrofe.


Reci što misliš!