Događaji

dodjela priznanja

Općina Preko domaćin dodjele priznanja Hrvatski otočni proizvod

Općina Preko domaćin dodjele priznanja Hrvatski otočni proizvod

Općina Preko bit će domaćin ovogodišnje dodjele priznanja Hrvatski otočni proizvod 13. i 14. listopada, potvrdio nam je općinski načelnik Jure Brižić.

"Cijeli program manifestacije koja će se održati jedanaesti put zaredom dogovoren je ovaj tjedan s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, a naša općina ugostit će 73 proizvođača sa svih otoka. Dodjela priznanja i popratna izložba nagrađenih proizvoda bit će u sportskoj dvorani OŠ Valentina Klarina u Preku, gosti i uzvanici bit će smješteni u apartmanima Vile Dalmacija, a posebni domaćini bit će i naši mali proizvođači i OPG-ovi koji su nagrađeni priznanjem za kvalitetu Hrvatski otočni proizvod", kazao je Brižić te dodao kako će održati i brojni stručni skupovi.

Podsjetimo, od ukupno 73 proizvođača koji su dobili oznaku Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu, 22 je u Zadarskoj županiji. Na otoku Ugljanu šest, na Pašmanu 12, na Dugom otoku dvije te na Silbi i Ravi po jedna. Pojedinačno, najviše oznaka, sedam, dobili su OPG-ovi i jedna fizička osoba iz Tkona.

Na otoku Ugljanu nositelji oznake kvalitete Hrvatski otočni proizvod za 2017. godinu su Mate Rančić, Preko (kravata od drva masline), Kamen dizajn, Preko (suveniri od bračkog kamena - zdjelice za bombonjere), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica (uporabni suveniri od maslinova drveta), OPG Vojko Škopić, Ugljan (ekstra djevičansko maslinovo ulje), Ribarski obrt Moćun, Kali (slana srdela/lokarda), Ivan Longin, Kali (ručno pleteni suveniri - pramcobrani za brodove „brk“ i pendula).

Među Pašmancima, koji prednjače po dobivenim oznakama, ove su godine: Valentina Ugrinić, Tkon, ručno pleteni suveniri  od prirodnog konopa, OPG Anđelko Palaškov, Tkon, za djevičansko ulje, OPG Stjepan Smoljan, Tkon, pogačice, sirup od šipka, OPG Marin Zalović, Tkon, za džem od smokava sa šljivom i ružmarinom, džem od grožđa i matar u octu, OPG Katica Mušćet, Tkon, smokvenjak, macerat smilja, OPG Ante Grdaš, Tkon, krema za lice od ruže, OPG Frane Bojmić, Tkon, ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG Ante Božić, Kraj, slani inćuni, kolač od smokava, džem od smokava, Obrt Lanđin, Kraj, liker od magunja, kadulje i maslina, rakija od magunja, kotonjada od magunje, OPG Krsto Matulić, Pašman, aceto od smokve „Pašman Libre“, Nataša Burmeta, Pašman, arancini/limuncini, Ivanka Milašinović, Ždrelac, nakit od naplavina i kamena.

Četiri priznanja odlaze na Dugi otok, Silbu i Ravu, a nositelji su: OPG Ksenija Kalcina, Žman, džem od magunja, Darinko Karinja, Sali, hidrolat lavante, macerat lavande, suvenir od morskih naplavina (brodić), OPG Filip Simičić, Mala Rava, eterično ulje mirte, Aranea d.o.o. Silba, Linija toretini, keksi s narančom, limunom, čokoladom, slani krekeri/baškotini, pašta svježa punjena ovčjim sirom, pašta suha od pirovog brašna.
 
Odluku o o dodjeli prava uporabe oznake HOP potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, i to za čak 141 proizvod s otoka iz svih jadranskih županija. Riječ je o tradicijskim otočnim proizvodima iznimne kvalitete i izvrsnosti, a oznaka Hrvatski otočni proizvod dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima, pišu Naši Školji.


Reci što misliš!