Događaji

Jednoglasna odluka

Programsko vijeće HRT-a nije prihvatilo pravilnik o korištenju društvenih mreža

Programsko vijeće HRT-a nije prihvatilo pravilnik o korištenju društvenih mreža
Davor Visnjic/PIXSELL

Programsko vijeće HRT-a na izvanrednoj sjednici u srijedu jednoglasno je prihvatilo zaključak kojim se ne prihvaća novi HRT-ov Pravilnik o korištenju društvenih mreža i predložio da se briše članak kojim se odredbe Pravilnika "na odgovarajući način primjenjuju i na članove tijela HRT-a, odnosno članove Programskog vijeća i Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije".

Vijeće HRT-a je u zaključcima također zatražilo od vodstva HRT-a da ih izvijesti o promjenama i zaključcima prije nego Pravilnik, kojim se uređuje način na koji su radnici i vanjski suradnici obvezni postupati u korištenju društvenim mrežama stupi na snagu, kao i odgovore na postavljena pitanja vezana uz Pravilnik na idućoj sjednici Vijeća.

Iznoseći primjedbe u vezi Pravilnika članica Vijeća Neda Ritz istaknula je kako njih bira Hrvatski sabor koji im je nadređen te je, prema njezinom mišljenju, ovdje došlo do prekoračenja nadležnosti.

Član Vijeća Saša Milošević istaknuo je kako Pravilnik članove Vijeća "ograničava u njihovu ponašanju u javnom prostoru". Član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Dean Šoša govoreći o svojim razlozima protivljenja Pravilniku rekao je kako njegove odredbe otežavaju angažiranje vanjskih suradnika HRT "budući da im se brani izražavati svoje mišljenje."

Članica Vijeća iz redova zaposlenika u Programskom vijeću HRT-a Maja Sever u svom se izlaganju složila s primjedbama ostalih članova na Poslovnik jer, prema njezinom mišljenju, u njegovim odredbama ima i onih što krše Ustav.

Predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo istaknuo je i da se članovi Vijeća već drže odredaba o radu tog tijela te kako je, prema njegovu mišljenju, odredba navedenog pravilnika HRT-a koje se odnosi na Programsko vijeće neobvezujuća.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić rekao je da je pomno zapisivao sve navedene primjedbe u vezi Pravilnika te naglasio kako će ih sve dati na analizu stručnim službama HRT-a, a o njima će također raspravljati Ravnateljstvo HRT-a te će donijeti zaključke i obrazloženje o kojima će izvijestiti Vijeće.

Osim o pravilniku o korištenju društvenih mreža, pojedini su se članovi Programskog vijeća osvrnuli i na ukidanje emisije "Hrvatska uživo" koje više nema u jesenskoj programskoj shemi. Saša Milošević pritom je istaknuo nužnost rasprave o ukidanju te emisije jer to je, prema njegovim riječima, sada "esencija" svih problema na HRT-u.

Nikola Baketa predložio je raspravu o navedenim razlozima ukidanja te emisije, a naročito o službenom objašnjenju HRT-a prema kojem su, a na temelju prikupljenih podataka, gledatelji zamjerali što u poslijepodnevnom terminu "prevladavaju politički sadržaji".

Maja Sever je istaknula da je prije ukidanja "Hrvatska uživo" imala već snimljen foršpan i najavu emitiranja da bi ipak bila "skinuta" u novoj jesenskoj programskoj shemi. Sever je istaknula i kako joj nije ugodno sudjelovati na sjednici Programskog vijeća jer ju je, prema njezinim riječima, nakon sudjelovanja na pretposljednjoj sjednici Vijeća tijekom ljeta dočekao otkaz koji je nakon dva tjedna bio povučen uz ispriku direktora. Ocijenivši to "pokušajem zastrašivanja", Sever je istaknula i da za taj protupravni postupak uprave HRT-a još nitko nije odgovorao.

Predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo poručio joj je kako sjednica Vijeća nije mjesto na kojem bi se raspravljalo o tom slučaju te da taj problem treba riješiti s vodstvom HRT-a.


Reci što misliš!