Događaji

tisuću želja

Zaklada "Hrvatska za djecu" uz građane grada Zadra i okolice čini mali korak velikim!

Zaklada

Zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić i zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać preuzeli su danas prve slikovnice i obvezali se na ispunjenje želja djece u potrebi.

U želji da zajedno s građanima grada Zadra i okolice te neprofitnim i humanitarnim udrugama i ustanovama te dječjim domovima vrati osmijehe na dječja lica, Zaklada „Hrvatska za djecu“ danas je na Narodnom trgu u Zadru predstavila svoj rad i djelovanje, no jednako tako i emotivnu slikovnicu „Učini mali korak velikim“, namijenjenu odraslima, kojom će do kraja 2017. godine nastojati ispuniti TISUĆU konkretnih želja djece u potrebi, djece koja nemaju prilike živjeti sretna djetinjstva poput svojih vršnjaka.

Druženju, na kojem je bilo uistinu mnogo emocija usmjerenih djeci u potrebi, prisustvovali su zamjenik župana Zadarske županije, Šime Mršić, dipl. ing. te zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać, dipl.iur. sa suradnicima, dok su iznimnoj atmosferi na ovom eventu pridonijeli prelijepi glasovi Dječjeg zbora Osnovne škole Stanovi, glazbeno scenski nastup Osnovne škole Voštarnica i  nastup Zadarskih mažoretkinja.

Preuzimajući svoj primjerak slikovnice „Učini mali korak velikim“ i obvezujući se na ispunjenje dječje želje  zamjenik župana Šime Mršić i zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać nisu dugo čekali, već su pohitali želju i ispuniti te su na subotnje druženje ubrzo i donijeli poklone za djecu u potrebi.

Ovom prilikom zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić prenio je i riječi župana Božidara Longina dipl. ing.: „Skrb o našim najmlađima jest i mora biti vrlo visoko na listi prioriteta u svakoj jedinici kako lokalne tako i područne samouprave. Ulaganje u djecu, najbolje je ulaganje u budućnost. U udobnom gnijezdu roditeljskog doma, najčešće bivamo sačuvani od negativnih životnih iskustava. Stoga, trebamo postati svjesni stvarnih potreba djece koja roditeljskog doma nemaju ili imaju poteškoće u razvoju. Nadam se da će im ispunjena želja pružiti osjećaj da nisu sami ili zaboravljeni.

Podržimo ovakve događaje. Zahvaljujem na uručenoj slikovnici „Učini mali korak velikim“ te želim svim našim malim sugrađanima da se danas prije svega dobro zabave, a nama odraslima da učinimo sve u svojim mogućnostima da se ovakvim dobrim inovativnim projektima doprinese kvalitetnijem odrastanju djece i osvještavanju javnosti o stvarnim potrebama onih manje sretnih i bezbrižnijih djetinjstava“.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić, prof. izjavio je: „Prošle godine sa Zakladom smo ostvarili jako dobru suradnju vezano za projekt prehrane u osnovnim školama. Upoznati smo s njihovim postignućima i podupiremo njihov rad te ga smatramo izuzetno korisnim za djecu i obitelji u Hrvatskoj kojima je takva vrsta podrške najviše potrebna.“

Trenutke subotnjeg druženja još posebnijima je učinilo ispunjavanje želje dječaku iz Osnovne škole Voštarnica koji na njeno ispunjenje doista nije trebao dugo čekati.

Naime, torta koju je nacrtao i poželio stigla je za vrijeme trajanja eventa zahvaljujući dobroti i ljudskosti djelatnika Kavane Art. zahvaljujući upravo činjenju malih koraka velikim.

Svi prisutni tako su nakratko imali priliku vratiti se na trenutak u dane djetinjstva i sjetiti se svih onih trenutaka koji život znače. Tih trenutaka prisjetila se i upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“, mr.sc. Ivana Kristić Buntić, koja je naglasila:

„Slikovnica Učini mali korak velikim posebna je upravo zbog toga što svaki njezin primjerak nosi u sebi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi, prikazanu u obliku crteža koji je njezin sastavni dio. Spoj dječjih želja nacrtanih njihovim rukama, emotivnog teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, ali i potaknuti na sudjelovanje u ispunjenju dječjih želja čime mali korak činimo velikim. Velikim i neprocjenjivim za djecu Hrvatske“.

Današnjim predstavljanjem rada Zaklade, kao i mogućnosti koje Zaklada nudi fizičkim i pravnim osobama, odnosno djeci Hrvatske u potrebi i njihovim obiteljima te promocijom uistinu emotivne slikovnice za odrasle, Zaklada nastavlja s još intenzivnijim radom na informiranju i osvješćivanju hrvatske javnosti o važnosti djece u našem društvu, a koje će se nakon Zadra, tijekom rujna i listopada nastaviti i kroz druge hrvatske gradove - Split, Osijek i Rijeku, u kojima će ljudi dobra srca imati prilike detaljno upoznati djelovanje Zaklade, kao i ispuniti mnoge dječje želje te tako vratiti osmijehe na njihova lica.

Putem događanja u Zadru te ostalih aktivnosti koje tek dolaze Zaklada „Hrvatska za djecu“ poziva sve građane Republike Hrvatske da se priključe akciji kojom ćemo zajedno vratiti osmijehe na lica djece u stvarnoj potrebi i nastojati ispuniti (barem) 1000 želja djece koja to s pravom i očekuju.

„Trebamo i tebe. Da baš tebe. U ime sve one djece kojoj trebamo pomoći, koju trebamo prepoznati i koju trebamo podržati, pozivamo te da postaneš dio naše priče i budeš naš prijatelj, pozivamo te da zajedno s nama osjetiš radost i snagu dječjih osmijeha! Radost onoga što danas možda i jedino ima smisla!“

 


Reci što misliš!