Događaji

početak bolje i snažnije suradnje

Kotor i Dubrovnik zajednički protiv negativnih utjecaja kruzing turizma

Kotor i Dubrovnik zajednički protiv negativnih utjecaja kruzing turizma
/DPA/PIXSELL

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković razgovarao je u srijedu u Kotoru s kotorskim gradonačelnikom Vladimirom Jokićem a susret je označio početak suradnje dvaju gradova u rješavanju problema poput velikog broja kruzera.

Zajednički zaključak je da susret označava početak bolje i snažnije suradnje dvaju gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a, koji se susreću sa sličnim problemima, kao što je veliki broj kruzera i izletničkih gostiju, zbog čega su opterećena povijesna jezgra gradova i smanjen kvalitet života stanovnika.

Podsjećajući na projekat „Respect the City“ koji se u Dubrovniku realizira s ciljem uvođenja reda u odijevanju i ponašanju turista, te smanjenje gužvi u prometu turističkih autobusa, Franković je rekao da je ubuduće potrebno što više zajedničkih sastanaka na ovu temu, kako bi se rješavali problemi. Franković je naglasio da bi suradnju dva grada trebalo proširiti i na ostale gradove koji se nalaze na itinererima kruzing kompanija, kako bi sudjelovali u stvaranju rasporeda dolazaka kruzera.

“Organiziranje gradova na rutama kruzing kompanija je neophodno, jer treba poduzeti sve kako bi oni postali gradovi po mjeri građana” kazao je on.

Prenoseći pozitivna iskustva Društva prijatelja dubrovačkih starina, Franković je upozorio i na mogućnost suradnje u oblasti obnove spomeničke baštine, naglašavajući da dio proračunskog novca mora biti namjenski određen za obnovu spomeničkog fonda.

Gradonačelnici  Franković i Jokić su najavili da će suradnja Dubrovnika i Kotora biti pojačana i proširena organiziranjem susreta s gradonačelnicima Venecije, Barcelone i drugih gradova na rutama kruzing kompanija.

Nakon radnog sastanka, gradonačelnici su posjetili katedralu Svetog Tripuna, a zatim se sastali sa predstavnicima Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog građanskog društva i ogranka Matice Hrvatske Kotor.


Reci što misliš!