Događaji

kako tome stati na kraj

Počinje nova akademska godina a time i ilegalna trgovina studentskim sobama

Oni koji su prema natječaju ostvarili pravo na smještaj, a on im iz nekog razloga nije potreban, prodaju ga studentima koji nisu imali toliko sreće. RTL je istražio koja je cijena i kako Studentski centar planira stati na kraj ilegalnoj trgovini

Pogledali smo kako izgleda soba u jednom od zagrebačkih studentskih domova. No živi li u njoj njezin pravi vlasnik, može se samo nagađati. Ilegalna trgovina mjestima odvija se na Facebooku na očigled svih. Autori objava skrivaju se iza lažnih, ali izravnih imena. Osobi koja se predstavlja kao Prodajem dom javili smo se i napisali da hitno kupujemo mjesto u domu.

Zanimalo me kakva je ponuda i kolika je cijena. Odgovor sam dobila za samo 15 minuta, a cijena sobe u neobnovljenom paviljonu je visokih 6000 kn.  A ta cijena uvećana je za iznos mjesečne stranarine, koja se ovisno o kategoriji smještaja, kreće od 100 do 600 kuna, što je još uvijek jeftinije od prosječne cijene najma stana.

"Mislim da to nije u redu prema studentima koji imaju veću potrebu za smještajem, a nisu ga uspjeli dobiti", smatra studentica Suzana. "Definitivno se ne slažem s time,ali mislim da je tu pogreška studentskog centra jer se pravilnik nije posložio tako da dom dobiju oni koji trebaju", objašnjava nam studentica Ines

Za to bi se trebale pobrinuti kontrole u domovima, koje su kako kažu studenti rijetke. U Studenskom centru svjesni su da ilegalna trgovina postoji i najavljuju strože kontrole. "Napravit ćemo izvanredne nenajavljene kontrole jer želimo to prevenirati.

Student koji je dobio dom a na treba mu mogao se zahvaliti i slijedeći student po rang listi upada na njegovo mjesto", kazao je Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu. Kontrole će se provoditi u suradnji sa studenstkim udrugama, a kazne za one koji kupuju ili prodaju bit će trajni gubitak prava na stanovanje u domu.


Reci što misliš!