Događaji

skladatelj, dirigent i glazbeni producent

Preminuo Pero Gotovac

Preminuo Pero Gotovac
PIXSELL

U Zagrebu je u četvrtak u 91. godini umro Pero Gotovac, istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent i glazbeni producent.

Pero Gotovac rođen je u Zagrebu 12. veljače 1927. Studij teoretsko–folklornog smjera na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je 1955., kao tada jedini student koji je za diplomski rad izabrao temu iz etnomuzikologije.

Nakon studija se zaposlio u diskografskoj kući Jugoton, gdje je radio 17 godina kao skladatelj i aranžer. Godine 1973. prelazi u Gradsko kazalište Komediju gdje je dirigent do 1996. godine.

"Gotovo svi njegovi pjevani brojevi iz kazališnih predstava, ostali su živjeti samostalno i izvan pozornice. Aktivno sudjelujući na regionalnim festivalima popularne glazbe, posebno je vodio brigu o literarnoj vrijednosti stihova koje sklada, a u svojim radovima često se služio elementima ‘etno’ izvorišta. Godine 1996. odlazi u mirovinu, ali nastavlja djelovati, osobito u Hrvatskom društvu skladatelja u svojstvu opetovanog člana predsjedništva i na funkcijama dopredsjednika i predsjednika (2000. — 2004.), posebno se zalažući za organizaciju nakladničke prakse," navodi se u biografiji Pere Gotovca na internetskoj stranici toga društva.


Reci što misliš!