Događaji

među njima i Zadranka Ivona Babić

Na vojnom učilištu prisegnuo 15. naraštaj kadeta Oružanih snaga

Na vojnom učilištu prisegnuo 15. naraštaj kadeta Oružanih snaga
RTL

Petnaesti naraštaj kadeta Oružanih snaga RH položio je u petak prisegu na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" gdje su na svečanosti bili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Damir Krstičević, koji su upozorili na sve složenije sigurnosne izazove.

Prisegu je položilo 108 kadeta 15. naraštaja među kojima je 89 kadeta 4. naraštaja vojnih sveučilišnih studijskih programa „Vojno inženjerstvo“ i „Vojno vođenje i upravljanje“ te 10 kadeta kandidata za vojne pilote.

„Danas ste prisegnuli na trajnu vjernost hrvatskoj domovini, na odanost u zaštiti njezinih stanovnika i prostora  i na samoprijegor u žrtvi za njezinu cjelovitost i dobrobit“, rekla je predsjednica.
 
Dodala je kako je teško je predvidjeti kakva budućnost kadete očekuje kao časnike i pripadnike Oružanih snaga jer događaji posljednjih godina, od oživljavana nestabilnosti na istoku Europe do urušavanja cijelih država uz južne granice europskog kontinenta pokazuju da je u međunarodnom sigurnosnom okružju nepredvidljivost jedina konstanta.
 
Oružane snage, dodala je predsjednica, u takvim promjenjivim okolnostima dobivaju zadaće s kojima se vojnici kroz povijest nisu morali nositi čime vojnički poziv postaje sve složeniji i sve zahtjevniji.
 
Ministar obrane rekao je da su današnji sigurnosni izazovi kompleksniji nego ikad prije zbog čega je potrebno mijenjati način razmišljanja i početi razmišljati nezamislivo.
 
„Vidjeli smo kod nedavnih poplava kako je Hrvatska vojska bila spreman pomoći, pravovremeno  reagirati i nesebično se staviti na raspolaganje hrvatskom narodu“, rekao je ministar.
 
Čestitajući kadetima na prisezi, rekao da su danas postali pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske koja je 90-tih, zahvaljujući ponajprije braniteljima, uz izrazitu motiviranost i dobru uvježbanost i opremljenost donijela hrvatskom narodu dugo sanjanu slobodu. „Nažalost na tom putu poginulo je mnogo hrvatskih sinova, tu žrtvu nikad ne smijete zaboraviti“, rekao je Krstičević.
 
Vojni sveučilišni preddiplomski studiji traju osam semestara. Svi studenti-kadeti imaju podmirene troškove studiranja, mjesečnu stipendiju, smještaj, prehranu, sportsku opremu, prijenosno računalo, gradski prijevoz i troškove prijevoza do mjesta prebivališta dvaput godišnje. Studiji su razvijeni u suradnji Oružanih snaga i Sveučilišta u Zagrebu.  
 
Pojedini kadeti su u razgovoru s novinarima rekli kako su vrlo ponosni jer su od malena sanjali o takvom pozivu.

Među njima je i jedina kadetkinja u naraštaju vojnih pilota Ivona Babić iz Zadra.
 
Puna sam emocija, moje srce je veće od svega, moj san je avion, cilj svakog pilota je letjeti, rekla je kadetkinja.

Objasnila je da obuka traje pet godina te da će ih nakon fakulteta preusmjeriti na određene letjelice.


Reci što misliš!