Događaji

Povećanje za više od sto posto:

Novska diže naknade za bebe - 2500 za prvo, 5000 za drugo

Novska diže naknade za bebe - 2500 za prvo, 5000 za drugo

Gradsko vijeće Grada Novske na svojoj je sjednici prihvatilo odluku nove gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Marinom Piletićem, po kojoj se potpore za novorođenčad povećavaju za više od sto posto.

Kako javlja portal gradonačelnik.hr, sa ranijih 1000 kuna za prvo, 2000 za drugo i 4000 za treće i svako sljedeće dijete, naknade se ovom odlukom povećavaju na 2500 kuna za prvo, 5000 za drugo, te 10.000 za treće i svako naredno dijete, čime se Novska svrstava među gradove s najizdašnijom pomoći roditeljima kod rođenja djeteta.

Za ovu mjeru u proračunu je, rebalansom koji je donesen odmah nakon izbora osigurano 600.000 kuna, koje će Grad izdvojiti iz novih prihoda koje planira ostvariti tijekom godine.

Mjera pod nazivom 'Kolica za Novljanskog klinca' dio je programa kojim se nova gradska vlast planira boriti protiv iseljavanja i demografske katastrofe koja se događa i u ovom gradu. Kao i u većini hrvatskih gradova, i u Novskoj je zadnjih nekoliko godina došlo do rapidnog smanjenja novorođene djece, pa su prošle godine imali 124 novorođena djeteta, za razliku od 2013. godine kada je bilo 228 rođenih beba.

Gradonačelnik Marin Piletić poručio je kako se ovim većim iznosima posebno nagrađuju roditelji koji su se odvažili na stvaranje mnogobrojnih obitelji. Također je istaknuo da je za povećanje broja novorođenih, uz provođenje pronatalitetnih mjera, važno i otvaranje novih radnih mjesta te najavljena gradnja novog dječjeg vrtića.

Povećane naknade, odnosno razliku do novog iznosa, dobit će i roditelji djece koja su rođena prije usvojenih izmjena, odnosno sve obitelji rođenih beba od 1.siječnja ove godine.


Reci što misliš!