Događaji

različite novine

Čipovi za kante i kontejnere

Čipovi za kante i kontejnere

Hoće li se odvajanje otpada ubuduće stimulirati nižim računima za odvoz smeća? Plan je zadarske Čistoće, kao i svih ostalih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj, 50 posto iskoristivoga otpada poslati na reciklažu. Obvezuje na to nova Uredba koja stupa na snagu 1. studenog.

Rok za prilagodbu poslovanja je godina dana. Svi spremnici za miješani komunalni otpad i svi kontejneri bit će čipirani, pa će se o preuzetom komunalnom otpadu voditi elektronička evidencija. 

Morat ćemo imati i početna ulaganja da bi sve kamione opremili s adekvatnom opremom i da bi na sve posude ugradili čipove. Direktor Čistoće Zadar Dragan Maračić naglašava kako je proteklih pet godina zadarska Čistoća već je razvila sustav odvojenog prikupljanja iskoristivog otpada. Do sada je bio na dobrovoljnoj bazi, za otprilike godinu dana bit će obvezujući. Drugim riječima, udarat će po džepu.

"Sustav će funkcionirati na način da ćemo naplaćivati volumen spremnika plus broj pražnjenja u mjesecu.
Hoće li to poskupjeti uslugu Čistoće? Ne mogu vam sada reći, za mjesec dana imat analizu sustava pa ćemo znati puno više. Sustav je manje kompliciran za obiteljske kuće. U kvartovima sa zgradama, gdje jedan kontejner koristi i nekoliko desetaka obitelji, svi će korisnici koji se služe tim kontejnerom imati udio u zapremini kontejnera. Po kojem će to biti ključu, primjerice po broju članova kućanstva ili nešto treće vidjet ćemo."

Dakako, novina ima još. Uvode se uz žute i plave i smeđe vrećice za biorazgradivi otpad. Jedan odvoz glomaznog otpada godišnje bit će besplatan, ostale ćemo platiti.

A sve što se sprema, mora najprije odobriti, uključujući i novi cjenik, Gradsko vijeće, najkasnije za tri mjeseca. U međuvremenu će svi korisnici dobiti upitnik.

Dakle, svi korisnici će imati priliku izjasniti se kakva usluga je za njih odgovarajuća. Drugim riječima žele li odvoz smeća iz spremnika 1 ili 3 puta mjesečno. Isto tako ćemo ih informirati o obvezi odvojenog prikupljanja otpada. 
Da ne bi bilo nismo znali, piše Radio Zadar.


Reci što misliš!