Događaji

udruga dragodid ima ideju

Prilika za posao: Otvoren poziv meštrima suhozidne gradnje

Prilika za posao: Otvoren poziv meštrima suhozidne gradnje

Prenosimo obavijest i poziv Udruge Dragodid majstorima suhozidne gradnje, suhozidnim meštrima koji su zainteresirani da ih uključi u popis nositelja, voditelja radionica suhozidne gradnje.

Tekst prenosimo u cijelosti sa službene stranice Udruge Dragodid:

Prošlo je gotovo godinu dana od uvrštenja umijeća suhozidne gradnje na popis nematerijalnih kulturnih dobara RH. Tom prilikom sastavljen je inicijalni popis meštara i organizacija (tvrtki, obrta, udruga, zadruga…) koje se bave suhozidnom gradnjom u mjeri i na način da ih se može nazvati nositeljima kulturnog dobra. U ožujku ove godine podnesena je i međunarodna prijava za upis umijeća na UNESCO popis nematerijalne baštine čovječanstva (više ovdje).

U svrhu proširenja i ažuriranja popisa nositelja, i ove godine radimo kampanju u kojoj vas pozivamo da do 31. listopada ispunite i dostavite nam obrazac za uključenje na popis nositelja, u kojemu ćete nam, uz osobne podatke, dostaviti i kratak opis kojim suhozidnim vještinama vladate i kako ste ih naučili.

Koji bi vam mogao biti motiv za to, osim osobnog zadovoljstva da je službeno prepoznato vaše umijeće? To otvara mogućnost da vi ili neka vaša lokalna organizacija ili institucija može tražiti sredstva od Ministarstva kulture za radionicu i sličnu akciju očuvanja i popularizacije suhozidne baštine s vama u ulozi voditelja.  Uz to vam sa svoje strane nudimo da, bez ikakve naknade, u periodu najmanje godinu dana, objavimo vaš kontakt u rubrici “Burza suhozida” kako bi vam se zainteresirani za profesionalni posao ili poduku mogli izravno obratiti.

Posebno pozivamo one koji su ove godine zatražili potporu za održavanje suhozida iz Programa ruralnog razvitka (Mjera 10) kako bismo na neki način pokušali povezati dva, za suhozid tako bitna, a administrativno tako udaljena sektora: zaštitu kulturnih dobara i poljoprivredu. Također pozivamo i one koji se prošle godine nisu “kvalificirali” na listu nositelja, da dopune svoje prijavnice opisima načina stjecanja vještine i izvedenim radovima, i pokušaju ponovno.

Ova kampanja dio je programa “Istraživanje nositelja kulturnog dobra”, za koju nam je Ministarstvo kulture ove godine odobrilo sredstva i kroz koju ćemo mi na temelju vaših prijava predložiti nove kandidate za upis. Ključno će, kao i u prošlogodišnjoj kampanji, biti iskustvo i pripadnost tradiciji lokaliteta, te volja da se znanje stavi na raspolaganje drugima, bilo kroz praktični rad ili kazivanje. Na kraju podsjećamo i da je prema Zakonu, za vođenje Registra kulturnih dobara i popisa nositelja nadležno Ministarstvo kulture, te naglašavamo da se u svako vrijeme možete i izravno javiti nadležnom konzervatorskom odjelu da vas upiše u popis nositelja.


Reci što misliš!