Događaji

upozoravamo:

Zadarska policija sankcionirat će vozače koji koriste mobitel u vožnji!

Zadarska policija sankcionirat će vozače koji koriste mobitel u vožnji!
pixabay.com

Posljednjih nekoliko godina sve češće se kao uzrok prometnih nesreća pojavljuje skretanje pažnje vozača koje nazivamo distrakcijom, stoga zadarska policija upozorava: kontrolirat ćemo promet i posebnu pažnju usmjeriti na vozače koji koriste mobitel u vožnji!

Analizom uzroka prometnih nesreća glavni razlozi najtežih stradavanja u cestovnom prometu su brzina, alkohol i nekorištenje pojasa.

Posljednjih nekoliko godina sve češće se kao uzrok prometnih nesreća pojavljuje skretanje pažnje vozača koje nazivamo distrakcijom.  

Općenito, pojam distrakcija se može prevesti kao nepažnja, a u prometnom kontekstu to znači skretanje pažnje s vožnje, uzrokovano nekim događajem, objektom (uređajem) unutar ili izvan vozila. Valja naglasiti da se ovo ne tiče samo vozača motornih vozila, nego i pješaka te biciklista.

Razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije su kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna je umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju.

S obzirom na dobro poznatu opasnost korištenja mobitela za vrijeme prometovanja najbolje rješenje je utišati mobitel i ne javljati se na njega.

U četvrtak 28. rujna 2017. godine, ali i ubuduće kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti na području Zadarske županije, policija će pojačano nadzirati i sankcionirati korištenje mobitela te ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa.


Reci što misliš!