Kultura

S promocije

"U zemlji Plaviji": Mirjana Mrkela u novoj knjizi piše o različitosti i toleranciji

Zadarska autorica Mirjana Mrkela u studentskom klubu predstavila je sasvim neobičnu knjigu za djecu koju trebaju čitati i odrasli! Riječ je o zbirci kratkih priča "U zemlji Plaviji", koja na vrlo poetičan, pomalo bizaran i luckast način progovara o vrlo ozbiljnoj temi - prihvaćanju i neprihvaćanju razliitosti i predrasudama s kojima se svatko od nas barem jednom u životu susreo.

"Ovo je knjiga jedan veliki"okidač" za raspravu'', kazala je psihologinja Nina Kolanović, a uz nju su u raspravi sudjelovale i Ingrid Veršić Milatović, defektologinja i zadarska spisateljica i dobitnia VBZ-ove nagrade za roman godine, Lada Vukić.

Poveo se tako razgovor o brojnim sličnostima i različitostima koje nas spajaju i razdvajaju, a koje se provlače od osnovne škole do odrasle dobi. Postavilo se i pitanje o toleranciji i gdje je uopće ta granica razumijevanja te koliko ona može preći u svojevrsni ''teror''. 

Želimir Periš (udruga ZaPis) i Marta Džaja (Ludens udruga studenata) moderirali su razgovor, a čuli smo i neke od Mrkelinih sjajnih priča iz "Zemlje Plavije".

Knjiga jest pisana za djecu, ali eksplicira da svi trebamo razumijevanje. Mrkela je posebno istaknula kako slijepi ljudi kakva je i ona sama zapravo ne traže neku patetiku i sažalijevanje, već razumijevanje i toleranciju. Isto je i s disleksičnim učenicima o kojima je bilo dosta govora na promociji knjige. Biti različit je OK, slažu se sudionici i trebamo se prestati bojati različitosti jer upravo one čine nas onima što jesmo!

Knjigu je objavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i obogaćena je odličnim ilustracijama Branke Hollingshvort Nade.

Mrkela ima u planu napisati i tekst za slikovnicu o disleksiji, a spomenimo još i to da je od jučer i službeno postala član književne udruge zadarskih pisaca ZaPis.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.