Kultura

Poziv

Narodni muzej organizira radionicu tradicijske glazbe

Narodni muzej organizira radionicu tradicijske glazbe

Narodni muzej Zadar (Etnološki odjel) u subotu i nedjelju, 24. i 25. rujna organizira vokalno glazbenu radionicu Bukovice i Ravnih kotara u Odjelu Muzeja grada Zadra, Poljana pape Aleksandra III bb. Radionica će se održati u terminima od 10 - 13 i 15 - 18 sati, pod stručnim vodstvom dr. sc. Joška Ćalete sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Hrvatska vokalna tradicijska kultura integralna je i važna sastavnica hrvatske tradicijske kulture.

Karakterizira je raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama.

Pošto se radionica održava u Zadru, glazbeni primjeri će uvelike biti primjeri lokalnog repertoara područja Ravnih Kotara i Bukovice koje obiluje zanimljivim i glazbeno vrijednim primjerima ojkanja (glazbeni izričaj koji je 2010. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine), ali i ostalih primjera glazbenih stilova i žanrova dinarskog vokalnog izričaja.

Radionica je izvanredna prilika da zainteresirani članovi kulturnoumjetničkih društava obnove i utvrde svoja znanja, a namjera je organizatora privoliti mlađe članove folklornih skupina da nauče tradicijske vokalne izričaje svog zavičaja jer je to garancija kontinuiteta ove vokalne glazbene baštine.

 

Sudjelovanje na radionici je besplatno!

PROGRAM RADIONICE

Subota, 24. 09. 2016

Termini: 10 - 13 i 15 - 18

Uvodno predavanje:
Hrvatska vokalna tradicijska kultura - vokalna tradicijska glazba dinarskog područja: slojevi tradicijskog pjevanja, tradicijski vokalni stilovi i žanrovi

Upoznavanje s tradicijskim načinima pjevanja:
- glazbeni (vokalni) primjeri dinarske zone - Ravni Kotari i Bukovica, (Lika, Kordun) primjeri koje pjevači pjevaju u svojim folklornim skupinama
- metodologija individualnog pristupa,
- metodologija formiranja pjevačkih skupina.

Nedjelja, 25. 09. 2016

Termini: 10 - 13 i 15 - 18

utvrđivanje naučenog gradiva i priprema za nastup;

18:00 nastup sudionika radionice na kojem će predstaviti naučene primjere (nastup u Gradskoj loži)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.