Kultura

Voditelj Luka Bulić

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival održat će se u Karlovcu od 6. do 10. rujna

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival održat će se u Karlovcu od 6. do 10. rujna

Program 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala. koji će se održati u Karlovcu od 6. do 10. rujna, predstavljen je u srijedu u Karlovcu na konferenciji za novinare priređivača, Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Svečano otvorenje održat će se u utorak na rijeci Kupi kod Banijanskog mosta, a prve projekcije bit će na vodenom zidu uz pomoć tvrtke Prolight pa će karlovačka publika prvi put imati priliku pogledati taj svjetlosni spektakl s trodimenzionalnim prikazima. Tu će se održati i karlovačka premijera filma "Žena zmaj" Ivane Sansević, uz voditelja i imitatora Luku Bulića te zabavni program uz grupu 4head.

Koordinatorica obje manifestacije Marija Ratković Vidaković rekla je da je Karlovac zahvaljujući festivalima na kojima se prikazuju filmovi iz cijeloga svijeta, koje prati oko četiri tisuće gledatelja te posjećuje 150 međunarodnih gostiju već tradicionalno hit destinacija za srednjoškolski film, što potvrđuje i rekordan broj filmova pristiglih za službenu selekciju.

Na natječaj su pristigla 594 filma, u natjecateljski su program ušla 73, od kojih 30 stranih za FRFF. Koliko je u toj konkurenciji bila oštra selekcija pokazuje podatak da su profesorica Ane Đordić i filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić za trideset mjesta morali pregledati 432 filma iz cijeloga svijeta, te će se za nagradu boriti fimovi iz Belgije, BiH, Danske, Grčke, Gruzije, Hong Konga, Hrvatske, Irske, Južna Koreje, Kosova, Makedonije, Norveške, Njemačke, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske i Velike Britanije.

Autori filmova na oba festivala su srednjoškolske dobi, odnosno mladi od 14 do 20 godina napomenula je Ksenija Sanković, izvršna producentica Revije i Festivala te najavila sedam projekcija natjecateljskog karaktera te bogat popratni i radionički program, uz tradiocinalne tribine, predavanja i gostovanja, s tim da već traje natječaj Pack&Pitch koji će jednom mladom filmašu omogućiti odlazak u Hollywood na snimanje vlastitog filma.

Između ostalog Ratković je kazala da su uspostavljene partnerske suradnje s profesionalcima iz svijeta filma dokaz koliko snažno Revija i Festival doprinose razvoju srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. S Relativity školom iz Los Angelesa organizirana su dva radionička programa, a komisija Prodigy Campa iz Seattlea koji okuplja najtalentiranije mlade filmaše svijeta, odabrat će jednog autora od filmova uvrštenih u selekciju za sudjelovanje na kampu.

"Ovakve nas suradnje iznimno vesele jer pružaju budućim filmašima nezaboravna iskustva i edukaciju", istaknula je Ratković Vidaković.

Uz filmove, predavanje, debatu i nagrade, i ovogodišnji će program dati važan doprinos borbi protiv nasilja i kršenja prava čovjeka u društvu, a ove će se godine debate na Reviji i FRFF-u održavati na temu ‘jesu li za korupciju u društvu podjednako odgovorni vlast i građani?’ te će, kao i ranijih godina, među filmovima okrenutim prepoznavanju I suzbijanja nasilja u društvu biti odabran film vrijedan priznanja “Žuta zastava”. Ove će se godine u općem doprinosu nenasilju na filmu posebno gledati korupcija kao oblik nasilja nad pravima svakog građanina, odnosno zloporaba zakona i ovlasti u cilju osobne koristi.

Pokrovitelji Revije i Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Karlovačka županija i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.