Kultura

Najavljujemo

Prva dodjela nagrade “Goran Bujić” u Gradskoj knjižnici Zadar

Prva dodjela nagrade “Goran Bujić” u Gradskoj knjižnici Zadar

Ove godine pokrenuta je književna nagrada u sjećanje na Gorana Bujića: "Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici iz novina"

Hrvatsko književno društvo, zadarski ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrada koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti.

Danas će se održati prva dodjela nagrada Goran Bujić, s početkom u 11 sati u Gradskoj knjižnici Zadar.

Više o ovom događaju rekao nam je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koje je uz Zadarsku privatnu gimnaziju i dnevni list "Zadarski list", organizator dodjele nagrada.

"Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, ravnateljice Zadarske privatne gimnazije, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo od ove godine pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: Goran Bujić - Književna nagrada - Književnici iz novina", kaže Šimić Tonin te dodaje:

"Nagrada će se dodjeljivati godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan, a o nagradi će odlučivati žiri koji će se sastavljati za svaku tekuću godinu."

Za ovu godinu žiri čine: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Luka Perić, Adolf Polegubić, Zvonko Čulina. Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke fotografije.

Prilikom dodjele nagrade upriličit će se književna večer na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića te nagrađenoga autora.

"Svake godine bit će predloženo pet autora, a ime dobitnika književne nagrade "Goran Bujić" saznat će se tek na književnoj večeri.", pojasnio je Nikola Šimić Tonin.

Predloženi za ovu godinu su: Sonja Breljak (Hrvatski glas Berlin), Marijana Dokoza (Fenix Magazin), Ante Rogić (Zadarski List), Fabijan Lovrić (Dopisnik više časopisa i Novina), Dražen Stjepandić (Tjedno.hr).

Pri odabiru i nagrađivanju novinara - književnika, žiri će imati u vidu osobni angažman novinara, poduzetništvo u novinarstvu, osobnu hrabrost, istraživačko novinarstvo, kolumne i kolumniste čiji pogled snajperski krstari po stvarnosti, društvene anomalije stavlja pod povečalo, literarizacija doživljenog, emotivnu reakciju, novinski esej, novinsku kritiku i osvrt.

O Goranu Bujiću

28. studenoga 1955. u Zadru rođen je Goran Bujić, pjesnik, kritičar, esejist i novinar. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zadru, a studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je na istom Sveučilištu magistrirao iz područja filoloških znanosti.

Kao srednjoškolac radio je u Zadarkomercu te kao student u izdavačkoj kući Naprijed u Zagrebu. Još kao apsolvent počeo je objavljivati članke, dobivši kolumnu TV fokus u Večernjem listu 1979. godine. Književnu kritiku objavljuje u svim relevantnijim časopisima i novinama (Republika, Delo, Pitanja, Forum, Dometi, Dubrovnik, Quorum, Revija, Književna reč, Polja, Dubrovnik, Zadarska revija, Zadarski tjednik, itd., više od 360 recenzija).

Uvršten je 1981. u Panoramu mlade hrvatske kritike. Priče objavljiva u više časopisa za književnost: Republika, Pitanja, Dubrovnik, Istra, Revija.

Od prvih ratnih dana surađuje u Zadarskome listu, od pokretanja ove novine, gdje do posljednjeg trenutka biva urednikom kulture i priloga Donat.

Od objavljenih knjiga značajno mu je djelo magistarski rad Život i djelo Josipa Juga Šuljića, a posebnu pozornost na svoj rad privukao je romanom Zlatni šut (Zagreb, 1983.). Izbor iz poezije objavljen mu je u časopisima Dometi (1980.), Zadarska revija (1982.), Rival (1995.), Sokolar (1998.) itd. Svojim prikazima i osvrtima uvršten je u panoramu Mlada hrvatska kritika, a također je uvršten u Guju u njedrima - panoramu novije hrvatske fantastične proze (Rijeka, 1980.) te u desetak drugih knjiga raznih autora.

Goran Bujić preminuo je 5. srpnja 2011. godine.


Reci što misliš!