Kultura

breakdanceri

Premijera plesne predstave Odraz u koreografiji 10. prosinca u HNK-u u Zadar

Premijera plesne predstave Odraz u koreografiji 10. prosinca u HNK-u u Zadar

U subotu, 10. prosinca s početkom u 20 sati u HNK Zadar održat će se premijera plesne predstave Odraz u koreografiji i režiji Marije Šćekić i izvedbi plesačice suvremenog plesa Lucije Mikas i Elvisa Hodžića, plesača breakdancea.

Marija Šćekić, osnivačica i umjetnička direktorica umjetničke organizacije Histeria Nova koja se bavi stvaranjem multimedijalnih predstava, znanstvenim i umjetničkim istraživanjem te edukacijom, u svom je petnaestogodišnjem plesnom radu uvijek pomicala granice umjetničkog izražaja kako bi promovirala ideju umjetnosti ljudskog pokreta i harmoniju kretanja ljudskog tijela u prostoru i vremenu.

Taj inovativan pristup doveo je i do ove suradnje u kojoj vrlo preciznom i kompleksnom formom otvorenog koreografiranja (OFC), Marija Šćekić prodire u najdublje i najskrivenije psiho-fizičke prostore svojih plesača izvlačeći iz njih refleksne, nenaučene, animalne, sirove, suptilne podrhtaje tijela koje usmjerava ka harmonizaciji njihovih posve suprotnih dinamika i plesnih estetika. Svrha kreativnog rada dvoje plesača i njihove mentorice je u stvaranju i prikazu plesnog izraza koji se nalazi u srži samog sjecišta suvremenog i urbanog plesnog stila.

Poput SJENE, predstave u kojoj su Marija Šćekić i Tadashi Endo (plesač butoha) na jedinstven i originalan način prikazali međusobni sklad dvaju naizgled posve različitih svjetova (Nagrada hrvatskog glumišta, 2006.), predstava ODRAZ prikazuje refleksiju onoga što Lucija Mikas i Elvis Hodžić jesu u svojoj srži, htjeli oni to ili ne. Predstavom Odraz istražuje se prostor između naučenog (akademskog) i prirodnog (slobodnog) ljudskog pokreta kojim dvoje umjetnika već godinama komuniciraju, ali se u biti, ne razumiju. Niti jedno od njih svojom formom kretanja i plesnim obrazovanjem ne pripada mainstream okvirima pa su samim tim svojevrsni odmetnici na hrvatskoj plesnoj sceni. Jesu li uistinu takvi ili samo žive i plešu “u sjeni” poznatog i društveno prihvatljivog?

Vođeni činjenicom kako u Hrvatskoj postoji velika populacija nadarenih plesača urbanih plesova koji nisu uključeni u proces stvaranja suvremene kulture i umjetnosti, došlo je do stvaranja URL-a, Urbanog laboratorija, trogodišnjeg razvojnog plesnog projekta (2016.–2018.) koji nastaje u suradnji Umjetničke organizacije Histeria Nova i plesne udruge In Flux iz Zadra, a istražuje sjecište suvremenog i urbanog plesnog izričaja. Ideja je nastala 2015. godine u koautorstvu Lucije Mikas i Elvisa Hodžića.

Prva faza projekta rezultira plesnom predstavom Odraz i radionicama urbanog plesnog stila u Zagrebu i Zadru. Prve radionice  održavaju se 17. i 18.12. u Kazalištu Dubrava u Zagrebu. Cilj je projekta pridonijeti razvoju znanja i vještina plesača suvremenog plesa davajući relevantan sadržaj individualnom kreativno-umjetničkom potencijalu svakog polaznika radionica.

Druga faza projekta (2017.) podrazumijeva šest radionica eduklativno-umjetničkog programa (CROM) Marije Šćekić za širu javnost u kojima se provodi MOT metoda rada koja proučava iskonski izričaj tijela.

Treća faza projekta (2018.) završava stvaranjem cjelovečernje suvremeno-urbane plesne predstave DNK u režiji i pod umjetničkim vodstvom Marije Šćekić, u koreografiji Lucije Mikas i Elvisa Hodžića. 


Reci što misliš!