Kultura

U knjižari Verbum

U utorak predstavljanje knjige "Benedikt XVI. - posljednji razgovori"

U utorak predstavljanje knjige

Knjiga 'Benedikt XVI. - posljednji razgovori' u izdanju Verbuma bit će predstavljena u utorak 6. prosinca u 19,00 sati u Nadbiskupskom sjemeništu 'Zmajević' u Zadru. O knjizi govore dr. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum, mr. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum i don Jerko Vuleta, župnik Zemunika.

Uoči proslave svoje zaštitnice Bezgrešne, u srijedu 7. prosinca s početkom u 19,00 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' tradicionalno se održava Svečana akademija kad sjemeništarce pohode njihovi roditelji, rodbina i prijatelji. Sjemeništarci će izvesti predstavu o životu mons. Petra Čule, mostarsko-duvanjskog biskupa od 1942. do 1980. g., budući da zadarsko sjemenište pohađaju i sjemeništarci iz te biskupije. Od trenutnih sedamnaest sjemeništaraca u Zmajeviću, šest ih je iz Mostarsko-duvanjske a jedan iz Trebinjsko-mrkanjske biskupije. Duh vremena i progona Hrvata kad je mons. Čule djelovao aktualan je i sada te je scenski prikaz ujedno znak podrške tamošnjoj mjesnoj Crkvi po glasu njihovog nekadašnjeg neustrašivog i hrabrog pastira.

Nakon smrti biskupa Alojzija Mišića, papa Pio XII. 15. travnja 1942. g. Čulu imenuje mostarsko-duvanjskim biskupom, uz neslaganje tadašnjih čelnika NDH. Biskupsko geslo mu je 'Dođi kraljevstvo tvoje'. Unatoč protivljenu vlasti, za biskupa ga u Mostaru 4. listopada 1942. g. zaređuje vrhbosanski nadbiskup Ivan Šarić, uz Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i Ramira Marconea, delegata Svete Stolice u Hrvatskoj.

Nova komunistička vlast tri godine mons. Čulu provocira i proziva, jer je upozoravao na etničko čišćenje istočne Hercegovine od katoličkih Hrvata i selektivni progon isključivo katoličkog svećenstva. S tim u svezi mons. Čule je rekao: „Izbjeglice iz istočne Hercegovine (kotar Stolac) moraju se vraćati natrag u staru postojbinu, ali im je tamo sve porušeno, pa tako ništa nemaju, hrane se korijenjem. Nešto hrane dobivaju što dolazi od Unre, ali tek nakon što se podmire muslimani i pravoslavni. Nijedna vjera nije toliko šikanirana kao katolička. Radi se o fizičkom istrebljenju katolika. Radi toga se ne ubijaju ni pravoslavni popovi ni muslimanski hodže, nego samo katolički svećenici. Radi toga četnici se puštaju ili blago sude, a katolici neštedimice ubijaju i po sudu i bez suda. Katolici su raja, koja mora muslimanima kulučiti kao u doba osmanlijskog feudalizma".

Biskup Čule se zamjerio vlastima i nakon što je digao glas protiv pokolja fratara u na Širokom Brijegu, u glasovitom Pastirskom pismu s biskupskog zasjedanja u Zagrebu 22. rujna 1945. g. Tada ga komunistička vlast pritvara u travnju 1948. g. Na montiranom procesu osuđen je na 11 godina i 6 mjeseci zatvora i na trogodišnji gubitak građanskih prava. Kaznu je služio u zatvoru u Zenici. Prilikom prijevoza s drugim zatvorenicima u zatvor u Srijemskoj Mitrovici teško je ozlijeđen. Pušten je na uvjetnu slobodu 1955. g. Od 1958. g. nastavio je sa službom biskupa.

Mons. Čule je sudionik Drugog vatikanskog sabora. Nakon 30 godina, 1980. g. dovršava katedralu u Mostaru, kad ga papa Pavao VI. imenuje naslovnim giufitanskim nadbiskupom, kao posebnu čast za osobito zaslužne ljude u Crkvi. Preminuo je kao biskup emeritus 29. srpnja 1985. g. Pokopan je u kripti sv. Josipa u katedrali Mariji Majke Crkve u Mostaru.

Svetkovina Bezgrešnog začeća BDM u četvrtak 8. prosinca svečano se slavi u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru. Misno slavlje u 11,00 sati u kapeli sjemeništa predvodi mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. Toga dana u 19,00 sati u dvorani sjemeništa 'Zmajević' mons. dr. Ratko Perić održat će predavanje pod nazivom "Stepinac i njegov odnos prema Paveliću'.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.