Kultura

Književni susret u knjižari Verbum

"Večer u knjižari": Ante Tičić gostuje u srijedu u knjižari Verbum

Ante Tičić, hrvatski književnik, pjesnik, leksikograf, monograf i publicist, gostuje na susretu 'Večer u knjižari' u knjižari Verbum u Zadru u srijedu 7. prosinca s početkom u 20:30. Tičić je autor tridesetak knjiga i sonetnog vijenca Paški dragulji.

Na susretu koji moderira Ines Grbić predstavit će svoje stvaralaštvo, govoriti o nadahnućima i motivima koji ga pokreću, viđenju recentne hrvatske književnosti, stručnim interesima, zavičajnoj poeziji, kulturi čitanja, duhovnosti i domoljublju.

Ante Tičić je rođen 18. rujna 1944. g. u Povljani na otoku Pagu, gdje završava osmogodišnje školovanje. Pohađao je sjemenište 'Zmajević' u Zadru, Srednju poljoprivrednu školu u Kninu i u Požegi te Višu poljoprivrednu školu u Križevcima. I u Domovinskom ratu književno je stvarao u Zadru i bio član Samostalnog voda zadarskih umjetnika, osnovanog 1991. g. U organizaciji Matice hrvatske za Austriju, u Beču je 9. listopada 1994. g. održao književnu tribinu Hrvatske katoličke misije u Crkvi na dvoru (Kirche am Hof), kad je ostavio dubok dojam doprinoseći promicanju hrvatske kulture izvan granica domovine.

Za svoj plodan stvaralački rad, doprinos hrvatskoj književnosti i promicanje rodne Povljane, 2006. g. dobio je Nagradu za životno djelo Općine Povljana. Zastupljen je u mnogim antologijama. Piše lirske pjesme, haiku, dječje pjesme, aforizme, pjesničku prozu, prozu, književne osvrte, recenzije i uređuje knjige. Napisao je opsežan rječnik s toponimijom rodne Povljane, rodoslovno stablo Tičića iz Povljane i himnu Povljane. Djela objavljuje u raznim listovima, časopisima, 'Zadarskoj smotri', zbornicima, knjigama, na radiju i televiziji. Sudjeluje na festivalu 'Domaća rić' u Zadru gdje umjetničkim prilozima predstavlja Povljanu. Na trećem programu HRT-a u Zagrebu 1999. g. čitane su mu 'pjesme i pisme' u polusatnoj emisiji 'Poezija naglas'. Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, ogranak u Zadru, Hrvatskog haiku društva u Zagrebu, zadarskog ogranka Hrvatskog društva čitatelja. Djela su mu prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Poznavatelj je glagoljice, proučava teoriju, povijest i esejistiku književnosti, ontologijsku literaturu, poeziju i filozofiju, teologiju, teozofiju i antropologiju. Od Gradske knjižnice Zadar dobio je nagradu 4. listopada 2006. kao najčitatelj Odjela za odrasle.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.