Kultura

Premijera filma "Sve najbolje" Snježane Tribuson u kinima od 8. prosinca

Premijera filma

Prigodno uoči božićnih blagdana u hrvatska kina stiže komedija "Sve najbolje" Snježane Tribuson, čija je radnja i smještena u ovo doba godine - u filmu se isprepliću sudbine nekoliko usamljenih ljudi kojima je redateljica, kako je rekla u razgovoru za Hinu, željela darovati 'sretan kraj'.

Jedna od njih je slastičarka Verica (glumi je Ksenija Marinković) koja je davno odustala od traženja srodne duše, a tu su i uspješna operna pjevačica Brankica (Renata Pokupić u prvom nastupu na filmu), razočarana u ljubav te karizmatični bariton Martin (Ozren Grabarić) koji se oporavlja od bračnog brodoloma.

U razne ljubavne zgode i nezgode upliću se još slatkorječivi soboslikar Ljubo (Goran Navojec), dvije medicinske sestre (Ksenija Paić i Dora Fišter Toš) koje pokušavaju razumjeti kako funkcionira muški mozak i poljoprivrednik neobičnih talenata Tomo (Bogdan Diklić).

Tribuson uz režiju potpisuje scenarij filma s likovima koji su se, napominje, za sretan i lijep Božić ipak morali sami izboriti i prebroditi razne prevare, razočaranja, bolesti, trovanja, a ponekad čak i zapjevati kad im je najmanje bilo do pjevanja.

U optimističnom blagdanskom ozračju u tom, kako se najavljuje "božićnom filmu s trovanjem", neće biti iznenadnih obrata u kojima bi nastradali 'pozitivci'.

"Išla sam raditi film u kojemu su svi likovi, osim jednoga, dobri, pa sam imala potrebu da im se ostvari ono što žele", rekla je Tribuson, najavljujući film koji će nakon nekoliko premijernih projekcija 8. prosinca krenuti u domaću kino distribuciju.

Objasnila je kako svi njezini likovi imaju problem s osjećajem osamljenosti pred Božić, a film je priča o tome kako će taj svoj problem uspjeti riješiti.

"Iako je to komedija riječ je o ozbiljnoj temi jer međuljudski odnosi i osamljenost svakako nisu neozbiljni, pa se može reći da je to komedija s tužnim dijelovima, ali sa sretnim završetkom", napomenula je.

Tribuson kaže da za nju ne vrijedi tvrdnja kako je teže snimiti dobru komediju nego dobru dramu. "Meni je teže snimiti dramu, sve ovisi o tome kako razmišlja onaj koji piše scenarij, primjećuje li stvari oko sebe anegdotalno poput mene ili vidi isključivo tamne i neugodne strane života", rekla je.

"Sve najbolje" jedan je od nekoliko dugometražnih uradaka hrvatskih redateljica koje su u posljednje vrijeme u toj formi sve zastupljenije na domaćoj filmskoj sceni, dok je tijekom devedesetih Tribuson bila jedna od rijetkih žena koja se mogla pohvaliti s ostvarenim dugometražnim filmom.

"U mojoj generaciji nije bilo žena koje su radile dugometražni film, ali se puno manje žena i školovalo za redateljice, nisu bile stimulirane za to jer nije ugodno biti slobodnjak i živjeti samo od honorara, a tamo gdje je bilo novaca bili su muškarci", kaže Tribuson.

Jednom od prednosti za današnje redateljice smatra i što se kroz današnji sustav financiranja filmova otvara više mogućnosti za dobivanje filma, ne mora se kao nekad aplicirati samo za kratkometražni ili dugometražni film, već postoji i nekoliko međufaza, kroz prijave za projekte, scenarije.

"Sve najbolje" je njezin četvrti cjelovečernji igrani film, nakon "Prepoznavanja" iz 1996., "Tri muškarca Melite Žganjer" iz 1998. i "Ne dao Bog većeg zla" iz 2002.. Režirala je i popularnu televizijsku seriju "Odmori se, zaslužio si".

Za naredno razdoblje Tribuson planira još jednu TV seriju, te početak rada na kratkometražnom film koji, napomenula je, "nije komedija, već vrlo diskretna ljubavna priča".

Film će se snimati prema književnom predlošku Tanje Mravak, "Dok je trajao Roland Garros", o ženi koja je uglavnom na usluzi mužu i djeci, što bi se zbog moguće ljubavne priče moglo narušiti.

U međuvremenu "Sve najbolje" obilazi filmske festivale - nakon premijere na Pulskom filmskom festivalu sudjelovao je na njih petnaestak, a u prosincu odlazi i na Festival božićnog filma u Berlin, gdje je ušao u izbor šest filmova od 840 prijavljenih iz cijelog svijeta.

Osim u Puli film je nagrađivan na međunarodnim festivalima - uz najnoviju nagradu iz Zelenortske republike, tu su dvije talijanske nagrade za najbolju žensku ulogu, iz Leccea i Ferrare, koje su pripale Kseniji Marinković, Nagrada za najboljeg glumca na SEE festivalu u Parizu, Goranu Navojecu, Nagrada za režiju na berlinskom izdanju istog festivala, a proglašen je i najboljim filmom na festivalu Silveron u Kanadi.

Direktor fotografije je Goran Trbuljak, montažerka Marina Barac, a skladatelj Dinko Appelt. Dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović. Majstorica maske je Tina Jesenković, a snimatelj tona Mladen Pervan.

"Sve najbolje" je nastao je u produkciji Kinorame i HRT-a, uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra. Zagrebačku premijeru imat će 5. prosinca u Cinestaru Branimir centra, a splitsku dan kasnije u splitskom kinu Karaman.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.