Kultura

veliko priznanje

Zrinka Magazin osvojila prestižnu pohvalu FIAP "Honorable Mention" za fotografiju "Sirota"

Zrinka Magazin osvojila prestižnu pohvalu FIAP
Barbara Marasović Šarlija

Zrinka Magazin, članica Foto kino video kluba Zadar i Foto kluba Šibenik, osvojila je prestižnu pohvalu Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP) za fotografiju "Sirota" snimljenu u Zadru.

Na 6. Salon fotografije u Čakovcu, žirirani međunarodni fotografski salon pod pokroviteljstvom PSA (Photographic Society of America) - Fotografska zajednica Amerike i FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique) - Međunarodna federacija fotografske umjetnosti ove godine se prijavilo ukupno 223 autora iz 44 države. 

Pristiglo je više od 4500 radova na šest zadanih tema: kolekcija (otvorena tema – tematska kolekcija od 3 do 6 rada), slobodna u boji, slobodna monokromatska, priroda, minimalizam i fotoreporterska fotografija. 

Uz prestižnu pohvalu FIAP "Honorable Mention" za fotografiju "Sirota", Zrinkine fotografije kao i fotografije još jednog člana FKVK Zadar, Ernesta Pinija iz Njemačke te fotografije Šibenčanina Željka Krnčevića, člana FK Šibenik biti će dio Salona koji će biti otvoren 16. prosinca u Čakovcu.

- Ja sam se plasirala u više kategorija - kolekcija, slobodna monokromatska, minimalizam i fotoreporterska fotografija a osvojila sam i priznanje FIAP Honorable Mention (pohvala) u kategoriji Photojournalism za fotografiju ''Sirota'', kazuje nam Zrinka.

Kako je uopće došlo do toga da se tvoje fotografije nađu u konkurenciji 6. Salona?

- Prvi put sam svoj rad dala u ruke stručnom žiriju i presretna sam zbog uspjeha. U pohvaljenoj fotografiji je sadržano sve ono što za mene fotografija predstavlja, dala sam tu onaj djelić sebe i kako ja promatram svijet kroz objektiv - kroz želju da kroz taj jedan zarobljeni trenutak iznesem fotografiju koja ima utjecaj na gledatelja, koja probudi emocije i nagna nas na razmišljanje.

O pohvaljenoj Zrinkinoj fotografiji svoj sud je u travnju ove godine na svom Facebook profilu svoj proročanski sud i komentar dao i poznati zadarski sociolog Krešimir Krolo, što smo tada prenijeli u članku naslova I ova (nekadašnja) djevojčica zaslužuje da dobije svoje mjesto u trajnoj memoriji grada.

- Estetika i tehnika u fotografiji je važna ali moj interes prvenstveno zaokuplja deskriptivna fotografija ispunjena dimenzijama vizualnog, konotacijskog i emocionalnog doživljaja svijeta. Ova fotografija je upravo nastala u takvim uvjetima, u jednom prolazećem spontanom trenutku u kojem sam osjetila i vidjela nešto što je zadarski sociolog Krešimir Krolo, vidjevši fotografiju, nazvao banksijevom dimenzijom društvenog komentara- breme jednog grada, breme jednog života koji i ne sluteći prolazi kraj stihova koji daju nadu, zahvalu i ljubav za podnošenje tog bremena života i vremena, dodaje Zrinka i zaključuje. Ovo mi je samo poticaj za daljnje stvaranje i promišljanje fotografske umjetnosti i već imam mnoštvo ideja koje čekaju realizaciju.

FIAP - FIAP (International federation of photographic art) je međunarodna federacija fotografske umjetnosti koja je osnovana 1950. godine na svom prvom kongresu u Švicarskom gradu Bernu. Djeluje pod okriljem UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu), a okuplja više od 80 nacionalnih fotografskih saveza, s pet kontinenata i broji više od milijun članova. 

Svrha djelovanja FIAP-a je razvijanje i promicanje fotografije na umjetničkoj, obrazovnoj i znanstvenoj razini, kao i širenja prijateljstva i dobrih odnosa među fotografima, fotografskim organizacijama i narodima svijeta. Povijesno gledano, u bivšoj državi Jugoslaviji, hrvatski autori, članovi hrvatskih fotografskih udruga, tada objedinjenih u Foto savez Jugoslavije, imali su velik ugled u FIAP-u i uopće u svijetu. 

Mnogi od njih su bili nositelji visokih umjetničkih i organizacijskih zvanja FIAP-a. Najpoznatije svjetsko ime je bio Tošo Dabac, dugogodišnji predsjednik Fotokluba Zagreb, koji je bio najviše rangirani foto-umjetnik, tako da je bio jedno vrijeme i član Umjetničke komisije FIAP-a, a Foto savez Hrvatske koji je djelovao pod okriljem Foto-saveza Jugoslavije, bio je 1960. organizator Kongresa FIAP-a u Opatiji. 


Reci što misliš!