Kultura

Otkrivamo

Pet najzanimljivijih eksponata zadarskog Muzeja realnosti

Pet najzanimljivijih eksponata zadarskog Muzeja realnosti

Donosimo pet najzanimljivijih iskustava koji vas sljedećeg tjedna očekuju u zadarskom Muzeju iluzija

Pomoću virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i interaktivnih instalacija stvarnost najugroženije djece na trenutak će ''postati dio svakodnevice'' za posjetitelje Muzeja realnosti, koji će se prvi put u zadarskom Muzeju iluzija otvoriti u srijedu 14. prosinca točno u podne.

U organizaciji UNICEF-a, Muzej realnosti će sve do 18. prosinca svim zainteresiranim posjetiteljima ispričati zanimljive i ''daleke'' priče, omogućiti uvid u često iznimno potresnu svakodnevicu ove djece, otvoriti nove poglede na svijet u kojem živimo, ali i pripomoći u rušenju nekih uvriježenih predrasuda.  

Iz postava Muzeja realnosti izdvajamo pet interaktivnih eksponata koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

1. Kroz dječji pogled doživite najveći izbjeglički kamp na Bliskom istoku

Naša je svakodnevica najčešće užurbana i puna događanja, no život u izbjegličkom kampu posve je drugačiji, ondje se dani doimaju beskonačnima. UNICEF uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti (VR opreme) pruža iskustvo koje gledatelja uvodi u život sirijske djevojčice Sidre koja svoju svakodnevicu provodi u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu. ''Zamijenite'' na nekoliko trenutaka svoju ulogu s djevojčicom koja živi u posve drugačijim uvjetima i doživite kako izgleda jedan dan u izbjegličkom kampu u kojem boravi više od 80 tisuća ljudi.

2. Nejednakost (ni)je iluzija

Svijet u kojem živimo prepun je nejednakosti, a jedna posebna prostorija u Muzeju realnosti to će pokazati na prilično zoran način: stvaranjem iluzije da je osoba koja stoji u jednom kutu sobe divovske veličine, a osoba u nasuprotnom kutu sobe patuljak. 

3. Zaigrajte igru i dobijte novi pogled na svijet

''Školica'', popularna dječja igra koju poznaju sve generacije, posjetiteljima Muzeja realnosti pokazat će zapanjujuće brojke o položaju djece u svijetu te o ulozi UNICEF-a u stvaranju kvalitetnije i sigurnije stvarnosti za njih. Ako odigrate ovu ''Školicu realnosti'', nećete samo pokazati svoju spretnost, već ćete usvojiti i novi pogled na svijet.

4. Izgubite tlo pod nogama

U tzv. ''potresnoj sobi'', dok se vaš mozak i vaše oči budu pokušavali ''dogovoriti'' oko toga stojite li na ravnome ili na kosoj podlozi, osjetit ćete kako je to ''izgubiti tlo pod nogama'' u razornom potresu.

5. UNICEF-ov sat podsjeća nas na potresnu činjenicu  

Od posljedica nasilja svakih 5 minuta umire jedno dijete. Poseban, UNICEF-ov sat zapravo je posve običan sat, s tom razlikom što njegove kazaljke svojim neumoljivim otkucajima podsjećaju posjetitelje na ovaj šokantan podatak.

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a zadarski Muzej iluzija će od 14. do 18. prosinca biti pretvoren u Muzej realnosti kako bi se prikazala nerijetko potresna stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu. Osim što će imati prilike i sami osjetiti djeliće njihove realnosti, posjetitelji Muzeja moći će saznati što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

Otvaranje zadarskog Muzeja realnosti uslijedit će dva dana nakon što svoja vrata publici otvori Muzej realnosti u zagrebačkom Muzeju iluzija, a projekt će ove godine biti predstavljen i u Ljubljani. Postav Muzeja realnosti u Zadru moći će se razgledati 14. prosinca od podneva do 20 sati te od 15. do 18. prosinca od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan, a preporučena dob za posjetitelje Muzeja je 12+.

Više o Muzeju realnosti i 70 godina UNICEF-a u Hrvatskoj saznajte na www.unicef.hr.


Reci što misliš!