Kultura

Najava

Baletni spektakl "Orašar" na sceni HNK Split

Baletni spektakl

Balet spitskog HNK izvest će Orašara šest puta u prosincu i dvaput u siječnju, a prva je izvedba na rasporedu već 10. prosinca

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu,  naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Balet spitskog HNK izvest će Orašara šest puta u prosincu i dvaput u siječnju, a prva je izvedba na rasporedu već 10. prosinca.

Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni.

Orkestrom HNK Split će dirigirati maestro Hari Zlodre, a u glavnim ulogama u ovoj baletnoj bajci o božićnom snu djevojčice Klare, izmjenjivat će se Monica Dinoni, Eva Karpilovska i Hazuki Tanase kao Klara, Aleksandar Korijakovski i Evgenij Baranovski kao Orašar, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase, Irina Čaban Bilandžić i Katerina Kuznjecova kao Vila Šećera, Ivan Boiko i Artjom Žusov kao Princ

Scenografiju Orašara potpisuje Dinka Jeričević, bajkovite kostime Barbara Bourek, oblikovatelj svjetla je Srđan Barbarić, a oblikovatelj tona Petar Ivanišević.

Plesače su uvježbali baletni majstori  Elena Nikolaeva, Albina Rahmatullina i Vladimir Šuvalov, a polaznike Baletnog studija Tanja Cvitanović, Albina Rahmatullina, Korana Bilan, Marijana Marević Muslim i Remus Dimache. 

Tajnu iznimne popularnosti Orašara pokušao je objasniti ukrajinski koreograf  Orlykowski, koji je Ščelkunčika postavio u Zagrebu 1970. te postao referentnom točkom za sve kasnije produkcije Orašara u Hrvatskoj.

Veliki je Čajkovski, naime, jedan od rijetkih skladatelja koji je svoju glazbu skladao u uskoj suradnji s koreografima, stvorivši djela koja su, ne samo s glazbenog i scenskog stajališta savršena, nego svojom ritmičnošću i tematskom raznolikošću udovoljavaju i specijalnim zahtjevima baletne pozornice, potičući na ples.

Popularnost i slojevitost priča koje je odabrao za teme svojih djela, jednako privlačnih i za djecu i za odrasle, kao i koreografski elementi koji nisu pretjerano zahtjevni, a daju plesačima mogućnost da njihovo umijeće u potpunosti dođe do izražaja, onaj su faktor X zbog kojega Orašar, Trnoružica i Labuđe jezero  vjerojatno još dugo neće biti svrgnuti s trona najvažnijih baletnih djela.

Izvedbe Orašara  na programu su 10. prosinca s početkom u 17 sati, 12. i 14. prosinca u 19:30, 16. i 21. prosinca u 18, 20. prosinca u 19:30, te 7. siječnja u 18 i 9. siječnja u 19:30 sati.


Reci što misliš!