Kultura

Novi intendant HNK Rijeka

Marin Blažević i formalno intendant riječkoga HNK

Marin Blažević i formalno intendant riječkoga HNK

Blažević je za novog intendanta odabran početkom srpnja, putem javnog natječaja, na kojem se kandidirala i Ana Vilenica

Marin Blažević je u petak na sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca potpisao ugovor o stupanju na punopravnu funkciju intendanta, nakon razdoblja u kojem je bio obnašatelj dužnosti intendanta, a ujedno su imenovani novi ravnatelji ansambala i drugih organizacijskih jedinica riječkoga HNK.

Marin Blažević je u travnju ove godine preuzeo funkciju obnašatelja dužnosti intendanta HNK, nakon što je dotadašnji intendant Oliver Frljić napustio tu dužnost prije isteka manadata zbog, kako je tada navedeno, isključivog posvećivanja obavezama vezanim uz organizaciju projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020., zahtjevnosti te zadaće i nemogućnosti kvalitetnog obavljanja oba posla.

Blažević je za novog intendanta odabran početkom srpnja, putem javnog natječaja, na kojem se kandidirala i Ana Vilenica.

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo je to imenovanje, ali ne i tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, što je zakonski definirano kao nužnost da bi se imenovao intendant HNK. Hasanbegović je svoju odluku obrazložio ocjenom da je predloženi Blaževićev program nedovoljno kvalitetan spominjući pritom "izostanak ideja ili projekcije razvoja ansambala u svim umjetničkim granama".

Unatoč tome, Kazališno vijeće je krajem kolovoza potpisalo ugovor s Blaževićem o preuzimanju funkcije intendanta s odgodom, do prosinca. Upućena je tužba Upravnom sudu u Rijeci na tu ministrovu odluku, temeljena na postavci da je u vrijeme donošenja te odluke Hasanbegović bio tehnički ministar te nije mogao donositi odluke o imenovanju. Upravni sud je tu tužbu prihvatio i time poništio ministrovu odluku.

Ravnateljica Hrvatske drame od petka je formalno Jelena Kovačić, a Talijanske drame Rosanna Bubola, dosadašnje obnašateljice dužnosti.

Ravnatelj Opere postaje Petar Kovačić, a ravnateljica Baleta Maša Kolar. Ona će preuzeti tu funkciju 1. rujna 2017, a do tada će riječki Balet voditi obnašateljica dužnosti ravnateljice Kristina Kaplan.

Poslovna ravnateljica je odsad Martina Radelja, a za vrijeme njenog porodiljnog dopusta je zamjenjuje Jasmina Šegon.

 


Reci što misliš!