Kultura

Odlična predstava Playdrame

George Kaplan u HNK Zadar: Biti Nitko i Ništa, suprostaviti se sistemu

George Kaplan u HNK Zadar: Biti Nitko i Ništa, suprostaviti se sistemu
vizkultura

Što bi se dogodilo kada bi tisuće ljudi odlučilo preuzeti jedan te isti identitet? Zanimljiva predstava splitske Playdrame "George Kaplan" sinoć se ''poigrala'' pažnjom zadarske publike u sjajnoj interpretaciji drame Frederica Sonntaga

U uvodnom dijelu upoznajemo tako pet likova, tri muškarca i dvije djevojke, koji su, prema svemu sudeći, mladi buntovnici, glumci, umjetnici - amateri željni avanture, otpora sistemu i mainstreamu - a svi se nazivaju jednakim imenom - George Kaplan.

Žele biti anonimci u gomili, žele osjetiti zajedništvo u toj samoći, pozivaju sve da se pridruže nošenju te maske.

Nakon ovog uvoda, slijedi zabavan ali tragikomičan prizor sa scenaristima u tzv. Dream teamu, a potom i vrlo uznemirujuća pojava svojevrsne Nevidljive Vlade, moćnika koji manipuliraju svijetom ''iz sjene''.

U predstavi igraju Elvis Bošnjak, Bojan Brajčić, Sara Ivelić, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja.

Fantomski identitet George Kaplan postaje sam sebi svrhom, nitko od naših antijunaka nema konkretan primjer što bi zapravo trebalo činiti, u čemu je tajna njihove akcije. Taj mit pod nazivom George Kaplan čeka razradu - radi li se o umjetničkom činu političkog značaja? Mora se postati netko i nešto, naučili su ih, ali oni kažu - mi želimo biti nitko i ništa! Mi želimo biti samo maske...

Redateljica predstave je Cintija Ašperger.

Kazalište Playdrama ovu je predstavu izvelo na Festivalu Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Svakako je zanimljivo pogledati nešto malo drugačije u HNK Zadar!


Reci što misliš!