Kultura

Najava

Najava događaja u Gradskoj knjižnici Zadar

Najava događaja u Gradskoj knjižnici Zadar

Gradska knjižnica Zadar pripremila je zanimljiva predavanja i radionice za sljedeći tjedan, od 16. do 21. siječnja

Od 18:00 do 19:30, MMD, Kako smo sve crowdfundali i da li je to rješenje za opstanak neovisnih medija u Hrvatskoj?

Predavanje će održati Ante Pavić, novinar i član uredništva neprofitnog portala Forum.tm. Predavanje se održava u sklopu projekta SISUMMA - Europska socijalna inicijativa za potporu manjinama kroz medijski aktivizam kojeg provodi Udruga Mala filozofija. Smatramo kako su upravo neovisni mediji bitni za medijski aktivizam, kako za sve društvene teme, tako i za teme manjina. 

Prisutnost vas, novinara, od izuzetne je važnosti za projekt, ali i za širu javnost kako bi preko vas bili upoznati o ovakvim i sličnim inicijativama te kako bi zajedničkim snagama osvijestili javnost o problemima medija u Republici Hrvatskoj, bez čije neovisnosti nema ni kritičke svijesti građana prema donosiocima odluka.

Organizacija: Udruga Mala filozofija, Zadar.

Utorak, 17. siječnja 2017.

Od 11:15 di 11:45, Ogranak Bili brig, Čitanje priče, djelatnice Knjižnice čitaju priče djeci Dječjeg vrtića Radost u organizaciji Gradske knjižnice Zadar, Ogranak Bili brig.

16:00-17:00, Dječji odjel, Utorkom u 4

org. Gradska knjižnica Zadar

17:00-19:00, Ogranak Crno, Kinoteka- Projekcija filmova za djecu iz fonda Ogranka Crno.

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Crno

17:00-18:00, Ogranak Ploča, Zajedno kroz priče

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Ploča

17:00-19:30, Mediateka, Kinoteka

Projekcija filmova iz fonda Knjižnice.

org. Američki kutak Gradske knjižnice Zadar

Srijeda, 18. siječnja 2017.

Od 08:30 do10:00, Ogranak Crno, Mjerenje tlaka i šećera

org. Gradska knjižnica Zadar, Zavod za javno zdravstvo Zadar

11:00-14:00, MMD, Besplatna pravna pomoć za građane: Besplatnu pravnu pomoć socijalno osjetljivim skupinama građana pružaju studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Mole se zainteresirani građani da sa sobom ponesu fotokopiranu dokumentaciju vezanu uz njihov pravni problem te presliku osobne iskaznice. Studenti će zaprimiti pravne predmete te ih riješene naknadno dostaviti građanima na kućne adrese u pisanom obliku.

org. Pravna klinika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Od 18:00 do 19:30, MMD,predavanje Emocionalna inteligencija kod djece. Djeca se rađaju s kapacitetom za empatiju i sposobnošću prepoznavanja osjećaja. Poziciju i perspektivu djeteta od prvog dana njegovog života je izuzetno važno razumjeti. Djeca uče od nas i uz nas o svijetu i njihovoj poziciji u tom svijetu. Mnogi roditelji danas više nisu sigurni što je ispravno i kako se treba odnositi prema vlastitom djetetu. U moru proturječnih savjeta stručnjaka teško je pronaći put. Ovo predavanje naglašava važnost jedinstvenog odnosa koji odrasli ima s djetetom, važnost razumijevanja sebe i razumijevanja načina na koji dijete razmišlja. To je osnova za pronalaženje vlastitog načina i pristupa djetetu. Predaje Polona Bencun Gumzej.

org. Udruga Put života, Zadarska privatna gimnazija

Četvrtak, 19. siječnja 2017.

Od 16:00 do 17:00, Ogranak Bili brig, Prijateljstvo je radionica povodom obilježavanja rođendana Ferenca Molnara. Sudjeluju učenici 4. razreda OŠ Zadarski otoci s učiteljicom Ninom Matacin a organizira Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Bili brig.

17:00-18:00, Ogranak Ploča, Kreativna radionica za djecu.

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Ploča

17:00-18:00, Ogranak Crno, Kreativna radionica za djecu i pričanje priča

org. Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Crno

18:00-19:30, MMD, Javna sociologija: Prijateljstvo i klasne granice u Hrvatskoj. Predaje dr.sc. Dražen Cepić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

org. Sveučilište u Zadru, Odjel za sociologiju

Subota, 21. siječnja 2017.

09:00-10:30, MMD, Generator: Robotika 1: mBot v1.1

U današnje informatičko doba STEM programi (Science, Technology, Engineering, Mathematics) su izuzetno interesantni programi edukacije kod djece i mladih.  Generator je pokretač, a učenici Strukovne škole Vice Vlatković u Zadru u suradnji s Američkim kutkom Gradske knjižnice Zadar organiziraju program edukacije „GENERATOR: radionice na struju“ koji je namijenjen učenicima 5.,6. i 7. razreda osnovnih škola.  

Kroz 4 radionice zainteresirana djeca naučit će kako radi 3D printer, 3D skener, kako koristiti 3D olovku i okušati se u 3D printanju i osnovama 3D modeliranja. Program robotike obuhvaća sastavljanje mBot V1.1 i LEGO Mindstorm EV3 robotskih setova i učenje grafičkog programiranja, elektronike i osnova robotike.

org. Američki kutak Gradske knjižnice Zadar, Strukovna škola Vice Vlatkovića

Izložbe

Ovog tjedna možete vidjeti i izložbu Lutke u narodnim nošnjama. Izložba je postavljena na Pultu, a možete je pogledati od 16.01. – 21.01.2017. Gradska knjižnica Zadar anonimnom je donacijom došla u posjed lutki u narodnim nošnjama iz raznih zemalja diljem svijeta koje će ovom prilikom izložiti javnosti.


Reci što misliš!