Kultura

subota u teatru

"Neprijatelj naroda" u adaptaciji Elvisa Bošnjaka premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u subotu 21. siječnja, izvesti dramu Henrika Ibsena "Neprijatelj naroda" u adaptaciji Elvisa Bošnjaka

U Neprijatelju naroda (1882), kakvim se zbog svojih subverzivnih drama i sam osjećao, Ibsen razgolićuje licemjerje onoga što nazivamo općeprihvaćenim moralnim vrijedostima.

Doktor Stockmann, liječnik u popularnom kupalištu, otkriva da je ono zatrovano i po život opasno, pa predlaže skupe popravke. No, kao što moralna disciplina zahtijeva određen napor, tako i čišćenje vode iziskuje i žrtve i ulaganja - na koja zajednica nije spremna.

Zbog ustrajanja da očisti stvarnu i moralnu kaljužu doktor Stockmann će biti proglašen neprijateljem naroda, pa i ugroziti budućnost vlastite obitelji. Jer “narod“ će, manipuliran lokalnim vlastodršcima, uz simpatičnog i pravdoljubivog doktora biti samo dok ne shvati da bi doktorovo otkriće moglo nanijeti mjestu loš glas i tako isprazniti njihove džepove. No, svako daljnje izoliranje doktora Stockmanna, njega će učiniti još jačim. Ibsen svoga junaka beskompromisno vodi s onu stranu poretka u kojemu je demokracija tek teror vlastitom korišću opčinjene većine.

U međuvremenu, okršaji moralnih ili revolucionarnih pojedinaca protiv korupcijom i ravnodušnošću umrtvljenih kolektiva, spušteni su s visova drama i tragedija do razine informativnih i zabavnih sapunica. A u tom svijetu, u kojemu su sve mane i slabosti ne samo dopuštene nego i poželjne, ni Ibsenova oporbenjaka više ne treba činiti  “neprijateljem naroda“.

Puno je probitačnije da i njega romansiramo kao novog  “junaka našeg doba“.


Reci što misliš!