Kultura

15. Dani Orisa počeli dodjelom nagrade čileanskom arhitektu Smiljanu Radiću

15. Dani Orisa počeli dodjelom nagrade čileanskom arhitektu Smiljanu Radiću

Čileanski arhitekt hrvatskoga podrijetla Smiljan Radić laureat je Nagrade Oris ACO koju mu je dodijelio uredništvo arhitektonskoga časopisa Oris za izuzetan arhitektonski doprinos, a nagradu je primio u subotu na svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kojom su i počeli 15. Dani Orisa - tradicionalni i najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe.   

Oris -Kuća arhitekture ponovno je na jednome mjestu okupila hrvatsku arhitektonsku scenu i arhitekte iz nama susjednih zemalja i za njih organizirala susrete i predavanja njihovih istaknutih kolega iz inozemstva. Sve ih je pozdravio organizator arhitekt Andrija Rusan, direktor arhitektonskog časopisa Oris te idejni začetnik i kreator Dana Orisa, koji je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnju nagradu časopis Oris dodijelio u suradnji s tvrkom ACO, proizvođačem održivih sustava za površinsku odvodnju, počevši od prikupljanja vode do njezine kontrole i obrade, što je u svom kratkom pozdravu potvrdio i direktor te tvrtke Siniša Staničić. 

Čileanski veleposlanik  Juan Luis Nilo Valledor istaknuo je kako mu je osobita čast nazočiti svečanosti na kojoj uglednu nagradu struke prima čileanski arhitekt hrvatskih korijena koji svojim radom na pravi način predstavlja obje zemlju - Čile i Hrvatsku, zemlju svoga djeda. Djed Smiljana Radića stigao jen naime, u Čile iz rodnih Pučišća na otoku Braču, kao jedan od brojnih hrvatskih iseljenika koji su u tu zemlju došli u potrazi za boljim životom.  

Potporu održavanju Dana Orisa i ove godine dao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji tradicionalno podupire ovaj susret arhitekata u hrvatskoj metropoli.

Smiljan Radić rijetki je pjesnik u arhitekturi

Uredništvo časopisa Oris u sastavu Ana Dana Beroš, Ante Nikša Bilić, Tadej Glažar, Vera Grimmer, Alan Kostrenčić, Maroje Mrduljaš i Andrija Rusan nagradilo je Smiljana Radića, a Vera Grimmer je u obrazloženju istaknula da su takvu odluku donijeli jer je "Smiljan Radić potpuno posvećen svemu što radi i zašto radi". Osim toga, rekla je Grimmer, "Radić je rijetki pjesnik u arhitekturi  i arhitektonska osobnost suprotna arhitektonskim zvijezdama".

Primajući nagradu, koja se sastoji i od plakete - staklene piramide što ju je za Nagradu Oris dizajanirao glasoviti portugalski arhitekt Alvaro Siza Vieira, laureat je i potvrdio riječi iz obrazloženja kratko zahvalivši za nagradu i rekavši kako će u predavanju u nedjelju pokušati objasniti što je to što radi. 

U prvome dijelu simpozija predavanje je održao i arhitekt Fabrizio Barozzi iz arhitektonskog ureda Barozzi / Veiga, osnovanoga u Barceloni 2004. godine. Veći dio njegova izlaganja bilo je posvećen zgradi Filharmonije u Szczecinu u Poljskoj za koju je taj arhitektonski dvojac ove godine primio nagradu Mies van der Rohe. Barozzi je na tome primjeru objasnio osnovno načelo njihova rada koje se može sažeti kao poštivanje posebnosti i povijesti mjesta gradnje te autonomnosti arhitektonskoga rješenja.  

 Časopis Oris izdaju zajednički tvrtka Oris d.o.o. i udruga Oris - Kuća arhitekture, koji nizom aktivnosti promiču arhitekturu i kulturu življenja. Ove godine, za razliku od prethodnih Dana Orisa, nije dodijeljena Nagrada Oris za izuzetan arhitektonski projekt


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.