Kultura

Histeria Nova

Večeras premijera plesne predstave "Odraz" U HNK Zadar

Večeras premijera plesne predstave

Večeras s početkom 20 sati u HNK Zadar održat će se premijera plesne predstave Odraz u koreografiji i režiji Marije Šćekić i izvedbi plesačice suvremenog plesa Lucije Mikas i Elvisa Hodžića, plesača breakdancea.

Poput Sjene, predstave u kojoj su Marija Šćekić i Tadashi Endo (plesač butoha) na jedinstven i originalan način prikazali međusobni sklad dvaju naizgled posve različitih svjetova (Nagrada hrvatskog glumišta, 2006.), predstava Odraz prikazuje refleksiju onoga što Lucija Mikas i Elvis Hodžić jesu u svojoj srži, htjeli oni to ili ne.

Predstavom Odraz istražuje se prostor između naučenog (akademskog) i prirodnog (slobodnog) ljudskog pokreta kojim dvoje umjetnika već godinama komuniciraju, ali se u biti, ne razumiju. Niti jedno od njih svojom formom kretanja i plesnim obrazovanjem ne pripada mainstream okvirima pa su samim tim svojevrsni odmetnici na hrvatskoj plesnoj sceni. Jesu li uistinu takvi ili samo žive i plešu “u sjeni” poznatog i društveno prihvatljivog?

Marija Šćekić, osnivačica i umjetnička direktorica umjetničke organizacije Histeria Nova koja se bavi stvaranjem multimedijalnih predstava, znanstvenim i umjetničkim istraživanjem te edukacijom, u svom je petnaestogodišnjem plesnom radu uvijek pomicala granice umjetničkog izražaja kako bi promovirala ideju umjetnosti ljudskog pokreta i harmoniju kretanja ljudskog tijela u prostoru i vremenu.

Taj inovativan pristup doveo je i do ove suradnje u kojoj vrlo preciznom i kompleksnom formom otvorenog koreografiranja (OFC), Marija Šćekić prodire u najdublje i najskrivenije psiho-fizičke prostore svojih plesača izvlačeći iz njih refleksne, nenaučene, animalne, sirove, suptilne podrhtaje tijela koje usmjerava ka harmonizaciji njihovih posve suprotnih dinamika i plesnih estetika.


Reci što misliš!