Kultura

Filmski program

Festival Vox Feminae ove godine posvećen "strašnim ženama"

Festival Vox Feminae ove godine posvećen

Festival Vox Feminae, posvećen "ženama koje svojim djelovanjem dovode do nezaustavljivih i pozitivnih društvenih promjena", održat će se od 10. do 14. studenoga u Zagrebu, najavili su organizatori

Festival Vox Feminae, posvećen "ženama koje svojim djelovanjem dovode do nezaustavljivih i pozitivnih društvenih promjena", održat će se od 10. do 14. studenoga u Zagrebu, najavili su organizatori.

 

Životi tih "strašnih žena", kako ih naziva organizator, bit će predstavljeni na filmskim platnima u Kinu Europa, uživo na koncertima i izravno na predavanjima i radionicama "u žutoj Trešnjevačkoj kući" u Kostelskoj 4, gdje će biti postavljeni štandovi s knjigama i feminističkom literaturom.

U filmskom programu predviđen je film o violinistici benda Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra, Jessici Moss, koji prikazuje sinergiju glazbene karijere i majčinstva, zatim glazbeno dokumentarni film o slavnoj pjevačici Björk Biophilia Live, te film o Rae Moss, jednoj od vodećih američkih autorica na području rodnog identiteta, prije koga je predviđen razgovor s njom.

Bit će predstavljen veći broj domaćih i regionalnih kolektiva i organizacija koje vode žene. Na festivalu se očekuje žensko čitanje radova književnice Ivane Brlić Mažuranić. Čitat će se autoričini osobniji, dijelom neobjavljeni tekstovi, a umjesto monumentalnoga nacionalnog spomenika i optimalnog uzorka rodonačelnice hrvatske dječje književnosti, cilj je upozoriti na stvarni lik književnice koja je "toliko ljupko spojila" "spisateljstvo s dužnostima ženskim" da je život okončala samoubojstvom, priopćili su organizatori.

Tema festivala bit će i istaknuta profesorica ženskih studija Sveučilišta Kalifornija Donna Haraway i njezin cyberfeministički manifest, a Djevojke iz Makedonije predstavit će svoj festival Prvo pa Žensko i ispričati kako je prošlo žensko mapiranje Zagreba.

Festival zatvara glazbenica Jam Rostron, poznatija pod imenom Planningtorock, koja će predstaviti album All's Love Legal u Pogonu Jedinstvo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.