Kultura

Arheolozi u akciji!

Tko je bila "Mala od Caske"?

Tko je bila

Tko je bila "Mala od Caske"?

Izuzetno zanimljiv arheološki nalaz danas je predstavljen u Arheološkom muzeju Zadar, a riječ je o kosturu djevojčice koja je živjela u 10. stoljeću blizu Novalje.

Pronađena je u grobnici s nakitom, koji je poslan u Zagreb na rekonstrukciju i čišćenje. Sve ovo samo je dio projekta kojeg podržavaju Grad Novalja i Ministarstvo kulture od 2009. godine do danas, jer zanimljivih detalja koje krije brdo sv. Juraj iznad Caske kod Novalje još ima!

Na oko 55 metara nadmorske visine odakle puca prekrasan pogled na Novalju rađeno je 5 istraživanja, čiji je fokus bio na utvrdi i crkvi koja datira u 14. stoljeće, kazao je dr. Radomir Jurić, voditelj srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja.

"U grobnici broj sedam pronašli smo odlično očuvan kostur djevojčice koja je pokopana s naušnicama i ogrlicom. Prve analize pokazale su da se radi o djevojčici od 8 ili 9 godina. Antropološki centar HAZU-a na čelu s dr. Mariom Šlausom datira ''Malu od Caske'' u razdoblje između 886. i 975. godine. Mi se zaista nadamo da ćemo nastaviti istraživanja i ove godine'', kaže Jurić.

Damir Doračić, voditelja Konzervatorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, kazao nam je nešto više o restauraciji nakita ''Male od Caske''.

 

''Provedena je radiografija i mehaničko čišćenje, bio je to osjetljiv rad; s obzirom na korodiranu pozlatu nakita. Tijekom obrade otkriveno je da predmeti ipak nisu od bronce, već se radi o slitini srebra i bakra s pozlatom izvedenom pomoću žive''.

Zanimljivo je spomenuti i da se na 6 mjesta vide tragovi pređe - nakit se ušivao na odjeću.

Najzanimljiviji dio istraživanja proveo je antroplog prof. dr. Mario Šlaus koji ima teroriju o tome kako je djevojčica umrla.

Naime, brojne patološke promjene na kosturu, posebno ožiljak iznad usne, daju naslutiti kako je ''Mala od Caske'' obolila od meningitisa.

Tome u prilog idu nalazi hipervaskularizirane kosti gornje vilice i korozivna kralješnica, a u unutrašnjosti lubanje postoje tragovi, tj. otisci slični otiscima prstiju karakteristični za meningitis kojega prenose domaće životinje.

Ovo je samo dio zanimljive priče o djevojčici koja danas nosi ime ''Mala od Caske'', a bude li nastavljeno istraživanje uz potporu Ministarstva, ona bi mogla postati i dio kulturnog turizma grada Novalje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.