Kultura

Performans

"Gozba" Ljiljane Mihaljević poslužena u crkvi Sv. Donata

''Gozba'' Ljiljane Mihaljević bogat je i elegantan banket, prezentiran na stolu pokrivenom svilenim stolnjakom. No, postoji samo jedan ''mali'' problem – stol je visok 185 centimetara i do njega mogu doći samo najviši, najsposobniji, najspretniji.

Ljiljana Mihaljević Zadrane je pozvala na ''Gozbu''. U jedinstvenom ambijentu crkve Svetog Donata, hrvatska konceptualna umjetnica predstavila je performans u sklopu projekta ''Dolazak u baštinu'', kojega organizira Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru.

''Gozba'' Ljiljane Mihaljević bogat je i elegantan banket, prezentiran na stolu pokrivenom svilenim stolnjakom. No, postoji samo jedan ''mali'' problem - stol je visok 185 centimetara i do njega mogu doći samo najviši, najsposobniji, najspretniji.

''Gozba'' je tako nakon zagrebačkog HDLU ponuđena i u Zadru. Ljiljana Mihaljević otvorila je ''Gozbu'' paleći svijeće u srebrnim svijećnjacima, a potom je otvorila bocu šampanjca. Dakako, u tome su joj pomogle ljestve, a one su poslužile i svima onima koji se nisu ustručavali doći do svog zalogaja i pića. A bilo je tu svega: voća, kolača, torta.

''Hrana u umjetnosti nije neuobičajen fenomen. Eat works predstavlja umjetnost hrane, umjetničke radove koji se temelje na prikazivanju uzimanja hrane ili pak prikazivanju i izlaganju hrane kao umjetničkog objekta, a hrana je korištena u funkciji stimulacije oralnog erotizma i kanibalizma (nadrealizam) ili kao simbol potrošačkog društva (pop art). Gozba Ljiljane Mihaljević predstavlja nešto od svega toga'', piše o ''Gozbi'' Branka Benčić.

''Cijela se priča referira na jedan socijalni moment. Svakodnevno svjedočimo bogatstvu koje nas okružuje, izlozi su prepuni svega. Sve nam je na dohvat ruke. Ali samo pojedinci si mogu priuštiti bogatstvo - oni najsposobniji, najspretniji, oni ''najviši'', ili oni koji imaju prijatelja na ''visokom položaju''. Moramo biti beskrupulozni, dokopati se tog bogatstva. Ako se sramimo, ostajemo ''gladni'', pojasnila nam je umjetnica.

Cijeli razgovor s Ljiljanom Mihaljević možete pročitati ovdje .

Najavljujemo i posljednje događanje u sklopu projekta ''Dolazak u baštinu'': "Povijest, mjesto i sjećanje" i ''Storytelling" završna su događanja projekta Dolazak u baštinu, koja će se održati ove nedjelje u 20 sati u crkvi Sv. Donata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.