Kultura

MAS

Sveti Donat od stakla: Povratak najljepšeg zadarskog suvenira

Sveti Donat od stakla: Povratak najljepšeg zadarskog suvenira

Suvenir su predstavili dr. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, te umjetnici zaslužni za izradu suvenira, Miro Mićin i Pavuša Vežić

Sveti Donat, najljepši zadarski suvenir od stakla, vratio se u svoj grad! Rečeno je to u Muzeju antičkog stakla, gdje je predstavljen suvenir ove jedinstvene crkve, i to u sklopu 3. obljetnice djelovanja Muzeja.

Suvenir su predstavili dr. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, te umjetnici zaslužni za izradu suvenira, Miro Mićin i Pavuša Vežić.

Sveti Donat suvenir je nastao u staklu, a izrađuje se u Muzeju antičkog stakla, gdje će se moći i nabaviti. Transparentan je s blagim koloritom, te dolazi u ''punoj'' i ''praznoj'' verziji, odnosno, punom i praznom volumenu.

Osim crkve Sv. Donata, u ponudi je i ninska crkva Sv. Križa, a planira se i izrada crkve Sv. Nikole

Pavuša Vežić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Mićinom, te podsjetio kako je ovaj suvenir nastao kao zajednički projekt. Vežić je izradio arhitektonske skice, a Mićin realizirao suvenir u prikladnom mjerilu.

''Sugerirao sam mu da suvenir liši svega nepotrebnog, da se zadrži na suštini i materijalizira samu ideju. Ogolio je do srži, i realizirao na providan način ovaj, po mome mišljenju, najljepši zadarski suvenir'', istaknuo je Vežić.

Inače, suvenir Sv. Donata još je 1986. godine osvojio Grand prix nagradu za najbolji suvenir, priznanje je dobio i u Sarajevu 1988. godine, te 1999. godine u Zagrebu. Kako je kazao Mićin, suvenir će se moći nabaviti isključivo u Muzeju antičkog stakla.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.