Kultura

HNK Zadar

"Smrt trgovačkog putnika" - Nadarevićev oproštaj od kazališta

Iako je predstava drama koja govori o materijalnom neuspjehu i žrtvi američkoga sna, publika se u par navrata imala prilike nasmijati uz odličnu izvedbu Mustafe Nadarevića

Zadrani su sinoć u HNK Zadar imali prilike pogledati izvanrednu predstavu „Smrt trgovačkog putnika" autora Arthura Millera te u režiji Dušana Jovanovića.

 

Zainteresiranost za predstavu bila je velika, kao što se moglo vidjeti po brojnoj publici koja je ispunila kazalište.

Iako je predstava drama koja govori o materijalnom neuspjehu i žrtvi američkoga sna, publika se u par navrata imala prilike nasmijati uz odličnu izvedbu Mustafe Nadarevića koji je tumačio naslovnu ulogu Wiilyja Lomana.

Ovo najpoznatije Millerovo djelo iz 1949.godine, socijalna je tragedija i priča o gubitku identiteta, ali i o generacijskom konfliktu koje je odmah postalo hit, dobivši iste godine kada je napisano Pulitzerovu nagradu, a odmah sljedeće i Tonya. 

Millerova ideja za tragediju proizišla iz nepokolebljive vjere u mit da se čovjekova vrijednost mjeri kriterijem poslovnoga (materijalnog) uspjeha.

Velikan glumišta u Zadru se oprostio od kazališta. Kako je kazao novinarima, predstava u Zadru Mustafi je bila posljednja. Nakon više od 40 godina karijere, povlači se sa sceneO predstavi:

Willy Loman trgovački je putnik u dobi od 63 godine, koji nakon 36 godina rada dobiva otkaz. Svjestan teškog stanja u kojem se nalazi, osobito financijskog, a za koje će uskoro saznati i njegova žena Linda i sinovi Happy i Biff, Willy Loman odlučuje napraviti jedinu razumnu stvar - počiniti samoubojstvo i dobiti veliku svotu novaca od osiguranja.

Ono što ne zna jest činjenica da njegove sinove čeka vrlo vjerojatno jednako tmurna, bezperspektivna budućnost, ali i da mu sin Biff nikad nije oprostio što ga je zatekao u krevetu s drugom ženom. Willy Loman namjerno počini automobilsku nesreću.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.