Kultura

Plan za provod

Filmovi, izložbe i koncerti za Dan žena

Filmovi, izložbe i koncerti za Dan žena

Ovogodišnje obilježavanje međunarodnog Dana žena kojim se sve od 1909. slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola proteći će uz nekolicinu prigodnih događanja među kojima bismo kao najzanimljivije izdvojili filmske programe u Zagrebu

Za sve koji Dan žena žele obilježiti prigodnom ženskom tematikom, zanimljiv i raznolik program pripremaju Dokukino i Vox Feminae koji organiziraju ženski filmski wellness vikend.

U sklopu festivala bit će prikazan dokumentarni serijal 'Letenje: ispovijesti slobodne žene' redateljice Jennifer Fox, zatim dokumentaristički porno terorizam 'Too Much Pussy! Feminist Sluts, A Queer X Show' redateljice Emilie Jouvet uz razgovor s književnicom Asjom Bakić te film 'Bosanoga' (sasvim slučajna smrt) Morane Komljenović koji je prije nekoliko dana osvojio posebno priznanje 8. ZagrebDoxa, a za razliku od ostalih filmova ne govori o ženama.

Prigodnu filmsku projekciju priprema i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu koji Međunarodni dan žena obilježava uz francusku komediju 'Trofejna žena' s početkom u 18 sati u Dvorani Gorgona s Catherine Deneuve, Gérardom Depardieum i Fabriceom Luchinijem. Prije projekcije filma posjetitelji imaju prilike i za razgledanje izložbe T-HTnagrada@msu.hr za koju je ulaz ove godine besplatan.

Specijalno za Dan žena u Movieplexu će bit održana pretpremijerna projekciju filma 'Noćni brodovi' redatelja Igora Mirkovića s početkom u 20 sati. Film donosi priču ne o onoj prvoj, već o zadnjoj ljubavi i tome što se događa kada hormoni podivljaju u domu za umirovljenike kroz likove Helene i Jakova koje tumače Ana Karić i Radko Polič.

Ni poklonice pisane riječi na Dan žena ne bi trebale bit zakinute. U antikvarijatu Jesenski i Turk (Vukotinovićeva 4) održat će se sasvim ležerno druženje s autoricom i potpisivanje nove knjige Zrinke Pavlić pod naslovom 'Pet priča i krafne'. Ovaj, kako autorica u sebi svojstvenom stilu kaže - nimalo veleban, ali zato prilično beznačajan događaj, počinje u 17 sati i traje do fajrunta u 20 sati.

Isti dan izlazi i nova knjiga autorice bestselera 'Tkanje života' Mirjane Krizmanić naslova 'A što sad?'. U novom djelu Krizmanić piše o tome kako se nositi s najtežim životnim situacijama, a druženje s čitateljima i potpisivanje knjiga održat će se od 11 do 12 sati u V/B/Z knjižari u Centru Kaptol.

Ljubiteljice vizualnih umjetnosti specijalno 8. ožujka imaju besplatno vodstvo kroz aktualnu izložbu Ivane Franke 'Waking background' te kroz Nestalni postav Zbirke Filip Trade #7 u Laubi.

Dan žena ujedno je i posljednji dan za razgledavanje izložbe 'Unutarnje uho' u riječkom MMSU-u te će tim povodom bit organizirana besplatna vodstva kroz radove iz muzejskih čuvaonica. U riječkoj galeriji Principij u povodu dana žena otvorena je izložba 'Fotografkinje 2012.' koja donosi radove 46 fotografkinja iz Hrvatske, a trajat će do 20. ožujka.

Iz osječke kulturne ponude izdvajamo izložbu 'Žene Essekera i Osijeka' koja se otvara simbolično na Dan žena u prostorima Odjela za kulturologiju (Trgu Svetog Trojstva) u 19 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.