Kultura

HNK Zadar

"Hasanaginica" večeras u zadarskom kazalištu

HNK Zadar ugostit će večeras s početkom u 20 sati Gradsko kazalište Marina Držića iz Dubrovnika s predstavom Hasanaginica, autora Milana Ogrizovića, te u režiji Ivana Lea Leme.

U predstavi igraju:

Jasna Jukić, Vladimir Posavec, Slavko Juraga, Milka Podrug Kokotović, Izmira Brautović, Lana Helena Hulenić, Zdeslav Čotić, Branimir Vidić Flika, Nina Hladilo, Mirej Stanić, Helena Kovačić, Ivana Ljepotica, Gracija Filipović, Marina Ljepotica, Niko Arapović, Maro Drobnić, Igor Knezović, Marko Kriste i Igor Ivkić

Jedna od najljepših ljubavnih balada, monumentalno djelo Milana Ogrizovića, tragična je priča o ženi turskog age u drugoj polovici XVII stoljeća.

''Ovo je predstava o sevdahu ili ljubavi. Hasanaga koji nakon jednog transcendentalnog, duhovnog iskustva na ratištu pokrene ovu priču i potjera Hasanaginicu iz svojih dvora iz svoga roda, zapravo je jedan od najsuptilnijih tragača za apsolutnom ljubavi.

A ona nije od ovoga svijeta. Ljubav između muškarca i žene iz koje se rađa novi život nije apslolutna, ona je relativna i podliježe zakonima materijalne prirode. Čak i najveća, veća od sunca, majčinska ljubav, ipak, ima svoje limite. Vjerujem da svi plovimo rijekom koja teče prema vječnosti, znanju i blaženstvu. I dok tražimo ono što ćemo sigurno naći, najbolje je putovati uz rečenice poput ovih Ogrizovićevih gdje se najljepše vide sva lica tuge zbog ljubavi u odvojenosti'' - Ivan Leo Lemo

 

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.