Kultura

HNK Zadar

Knjiga ''Od Foše do Atlantide'' - impresivni dramski kolaž

Knjiga ''Od Foše do Atlantide'' - impresivni dramski kolaž

U predvorju Hrvatskog narodnog kazališta Zadar danas je predstavljena knjiga dr. sc. Živka Nižića, pod nazivom "Od Foše do Atlantide (moja Stoše!), Stoše od Foše (adaptacija Kate Kapuralice Vlahe Stullija)".

Pozdravnu riječ, u ime nakladnika, Sveučilišta u Zadru i HNK Zadar, uputili su prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru, te Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar.

''Ova je knjiga je spoj znanosti i kulture. Čitatelj može promatrati komunikaciju između običnog puka i globalnih problema koji nas tište. Kao šlag na tortu, imamo spoj predstavljanja ove knjige i dramske predstave'', rekao je prof. Faričić.

Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, ispričao je kako su svi u kazalištu bili toliko zadovoljni Nižićevom adaptacijom ''Kate Kapuralice'' vlahe Stullija, da se njezin '' nastavak'' - "Od Foše do Atlantide", logično nametnuo. O tome koliko je ''Stoše'' dobro primljena u Zadru, dovoljno govore ponovljena igranja.

O knjizi su govoriti recenzenti Jasna Ančić, glumica koja je utjelovila Stošu od Foše, te doc. dr. sc. Robert Bacalja, dr. sc. Irena Marković, a na samom kraju se s nekoliko riječi posjetiteljima se obratio i autor knjige dr. sc. Živko Nižić.

Živko Nižić je u svojim tekstovima koji su imali izvrsnu recepciju kazališne publike konačno na velika vrata unio zadarski ambijent u hrvatsku književnost i popunio prazninu koja postoji u novijoj hrvatskoj književnosti (R. Bacalja) 

''Prividno lokalni mentalitet s univerzalnim trajno ljudskim problemima prožet je biranim intertekstualnim zahvatom od grčke mitologije i mediteranskih strasti do Shakespeareovog Hamleta i njegovih sjevernjačkih dvojbi na Šimin način.

Intertekstualnost (posudbe) odnosi se na vrlo poznate sadržaje i komplekse lako prepoznatljive većini čitatelja ili gledatelja. Sam je kraj duboko uronjen i u suvremenost, a u katarzi je i neka vrsta oniričke nemoguće solucije za naše snove i aspiracije.", o tekstu piše prof. Nižić.

Večeras će u Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno biti izvedena "Od Foše do Atlantide", u režiji Ivana Lea Leme, prema tekstu prof. Živka Nižića. Izvedba predstave bit će u srijedu, 22. veljače u 20 sati. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.