Kultura

S press konferencije

20. veljače premijera "Od Foše do Atlantide"

20. veljače premijera

Prof. Živko Nižić, koji je zaslužan za adaptaciju teksta ''Kate Kapuralica'' u ''Stoše od Foše'', ponovo se poigrao s likovima zadarskog identiteta

Stoše, Šime, Perka, Gracijela, Venci: galerija likova iz uspješnice Vlahe Stullija, ''Stoše od Foše'', vraća se na daske koje život znače. Najavljeno je to na konferenciji za medije u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.

Nažalost, zbog gripe na konferenciji nisu bili redatelj Ivan Leo Lemo i glavna glumica, Jasna Ančić. Ravnatelj HNK Zadar, Renato Švorinić, najavio je predstavu ''Od Foše do Atlantide'', čija će se premijera održati 20. veljače, a potom će uslijediti izvedbe.

U Zadar se vratio i Ivica Pucar, koji će u predstaviti glumiti Stevena. Tu su i zadarski glumački amateri, koji su već postali profesionalci, Venci Jurin i Mimi Zadarski, te neizostavna Vencijeva pudlica, Nina.

Prof. Živko Nižić, koji je zaslužan za adaptaciju teksta ''Kate Kapuralica'' u ''Stoše od Foše'', ponovo se poigrao s likovima zadarskog identiteta.

''Na inicijativu Renata Švorinića i Jasne Ančić pokušao sam produžiti tekst i preuzeo sam likove i njihove psihosocijalne karakteristike. Lokalizaciju i same likove potrebno je shvatiti uvjetno - njih sam preuzeo iz ''bakinog škafetina'' i predstavio kroz prizmu sadašnjosti'', kazao je Nižić. Tekst je obojan politički i pesimistički, te korenspondira s uobičajenim životnim situacijama i ljudskim dilemama, s fokusom na zadarski identitet.

Riječ je o jednom političko pučkom spektaklu. Radnja se odvija pet minuta prije kraja svijeta, u Zadru i na Ravi, ''centru svita.''

O tome koliko im je zadovoljstvo raditi s redateljem koji zna što želi i koliko se pozitivne energije stvorilo prilikom rada na predstavi, kazali su i ostali glumci, Mirko Šatalić, Vinko Radovčić, Ivica Pucar. Tu su i mlade glumice Ivana Begović, Antonela Grubić i Dunja Ercegović. Predstavi se pridružila i Anđela Ćurković-Petković, glumica Kazališta lutaka Zadar. Najavljen je pravi spektakl, s mnogo plesa i songova, a za koreografiju se brine Martine Thomas.

U ponedjeljak, 20. veljače u 12 sati u maloj dvorani HNK Zadar bit će predstavljana knjiga Živka Nižića, ''Od Foše do Atlantide (moja Stoše!), Stoše od Foše (adaptacija Kate Kapuralice Vlahe Stullija)''.

Pozdravnu riječ održat će prof.dr.sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru i Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar. O knjizi će govoriti recenzenti: Jasna Ančić, doc.dr.sc. Robert Bacalja, dr.sc. Irena Marković i autor knjige Živko Nižić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.