Kultura

U knjižari Verbum

Novi ciklus "Večeri u knjižari" otvara Vladimir Skračić

Novi ciklus

Dr. sc. Vladimir Skračić, znanstvenik i istaknuti sveučilišni nastavnik koji je, između ostalog, sudjelovao u formiranju nekoliko naraštaja zadarskih romanista, gost je novog ciklusa susreta 'Večer u knjižari' koji se u srijedu 19. listopada s početkom u 20,30 sati održava u knjižari Verbum u Zadru.

Na susretu koji moderira Ines Grbić, dr. Skračić će govoriti o značaju njegovanja identiteta pojedinca, naroda i lokaliteta, između ostalog i kroz prizmu svog djelovanja u (top)onomastici, složenoj disciplini lingvistike kojom se u Hrvatskoj rijetki bave.

Dr. Skračić je autor brojnih znanstvenih članaka i više knjiga, među ostalim i nedavno objavljene 'Toponomastička početnica - osnovni pojmovi i metoda terenskih istraživanja'. Knjiga je priručnik za studente jezičnih grupa koji se zanimaju za jezikoslovlje općenito i onomastiku (imenoslovlje) posebno.

Dr. Skračić je izvanredni profesor na Odsjeku za francuski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru čiji je i prorektor. Doktorirao je disertacijom 'Toponimija vanjskog i srednjeg niza zadarskih otoka'. Na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je magistrirao temom 'Toponimija Kornatskog otočja', diplomirao je francuski i talijanski jezik s književnostima. Mentor je na poslijediplomskom studiju Humanističke znanosti Sveučilišta u Zadru gdje predaje na poslijediplomskim studijima iz Lingvistike, Povijesti hrvatskog pomorstva, Geografije i Europskih studija.

Prevoditelj je na francuski i talijanski. Sudionik je brojnih znanstvenih skupova, organizator nekoliko domaćih i dva međunarodna skupa. Scenarist je tri dokumentarna filma o Kornatima i filma o Sveučilištu u Zadru pod nazivom 'Od novog kampusa do arhipelaga znanja'. Dr. Skračić je utemeljitelj i voditelj u Hrvatskoj jedinstvenog Centra za jadranska onomastička istraživanja i glavni urednik biblioteke Onomastica Adriatica u kojoj su objavljene četiri toponomastičke monografije: Pašman, Ugljan, Vrgada i Murter; trenutno se uređuje o otoku Pagu.

Utemeljitelj je udruge Kurnatari za zaštitu vlasničkih i tradicionalnih kornatskih vrijednosti, udruge Latinsko idro i promicatelj zaštite pomorske baštine. Zalaže se za očuvanje života na jadranskim otocima, čuvanje kulture i jezika, osobito za afirmaciju jadranske baštine i mjesta koje pripada Hrvatskoj u svijetu Mediterana i Europe.

Upoznat će nas sa stavovima kojima želi doprinijeti kvaliteti odnosa prema akademskoj zajednici, sveučilištu, duhovnosti i vrijednostima općenito. Na susretu će opisati čime se vodi u poštovanju bogato naslijeđene hrvatske kulture koju promiče u svim područjima svog djelovanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.